Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat te doen tegen de jeuk van een berenklauw?

Ik ben (hoogstwaarschijnlijk, ik weet dit niet eens zeker) van het weekend tegen een berenklauw aangelopen, niet ernstig, het is alleen een rode plek en het jeukt heel erg. Alleen word ik helemaal gek van de jeuk, maar kan nergens vinden wat ik hiertegen kan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Water, veel water. NIET krabben, en minstens een week uit de zon houden. Als er echt blaren of brandwonden zijn, kun je het beste langs je huisarts gaan. Dit kunnen echt akelige plekken zijn, en het duurt lang voor het genezen is. Als de plek echt alleen rood is, en de huid dus wel heel is, dan vooral veel koelen (met natte lappen bijvoorbeeld, of een coldpack) en eventueel kun je het verbinden met natte gazen, ook omdat je daarmee voorkomt dat je gaat krabben. Heel veel meer kun je er niet aan doen, vrees ik. Ik zou ook geen cremes of zalven gebruiken als ik jou was, maar liever bij erge jeuk nog eens extra afspoelen met water, en koelen en natte lappen erop.

Behandeling 1. Eerst afwassen met water en zeep of met verdunde lysol 2. Direct uit de zon gaan en die ook de eerste week volledig mijden 3. Als er nog geen blaren te zien zijn kan er steroidencreme worden opgesmeerd 4. Bij blaren behandelen als brandwonden. Brandwondengaas en brandwondenzalf aanbrengen of de arts bezoeken. Toegevoegd na 2 minuten: Vooral niet wrijven ook niet met handdoek. Hoogstens deppen

je moet het behandelen als een brandwond. Stomend koud water eroverheen. is het enige wat helpt als je niet een zalfje tegen de jeuk hebt. Sowieso de zon vermijden en de huisarts ernaar laten kijken. je kan heel erg allergisch zijn en dan is het zelfs niet geheel ongevaarlijk) maar het duurt even voor het over is.

Het sap van de berenklauw zorgt er voor dat de huid overgevoelig wordt voor zonlicht. gevolg rode plekken en/ of brandblaren. Echter die treden direct de dag er na op. Dan zal zalf tegen brandblaren het beste helpen. Maar het is nu al woensdag/donderdag, dus is het de vraag of het wel van de berenklauw is. Mogelijk is het een allergische reactie van b.v.stuifmeel van grassen, die zijn nu op een hoogtepunt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100