Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kun je mensen die je voor het eerst ziet, op een vriendelijke en snelle manier duidelijk maken dat je een communicatiestoornis hebt?

Een vriendin van me heeft een communicatiestoornis. Ik zelf merk het bijna niet omdat we elkaar goed kennen, en omdat ze er bij mij niet zoveel last van heeft. Als we samen over straat lopen en we bekenden van mij tegenkomen, (die zij niet kent) slaat ze dicht. Als ze haar iets vragen, zegt ze vaak, ja of weet ik niet, terwijl ik zeker weet dat ze dat wel weet of in ieder geval een langer/beter/duidelijker antwoord op de vraag heeft. Zelf zegt ze dit dagelijks een aantal keer mee te maken. Ze heeft er al veel aan proberen te doen, maar het lukt haar niet om tijdens zo'n gesprek "normaal" te communiseren. Ze zou niets liever willen dan bij elk gesprek met een onbekenden, in het begin van het gesprek, in 1 zin, die gesprekspartner duidelijk maken dat ze een communicatiestoornis heeft, en liever niets zegt. Maar dan op zo'n manier dat ze haar niet raar aankijken met een uitstraling van; "WAT, is dit een grap of ben jij echt zo" Ik denk dat iedereen wel begrijpt dat je (bij je nieuwe collega's, in de kroeg, eventuele schoonouders of gewoon op straat) niet meteen kunt zeggen; hoi, ik ben mientje. Ik heb een communicatiestoornis, dus ik praat liever niet. Hoe kun je dit goed/mooi/kort/snel verwoorden? Bedankt voor de reacties.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een site als deze is niet zo geschikt om met toch beperkte en omliggende kennis vooraf, een doeltreffend antwoord hierop te geven, maar zal wel een poging doen ;) Daarbij neem ik aan dat ze ZELF dit graag wil zoals je al schrijft en dus een soort 'truc of handvat' zodat die eerste stap kan worden overwonnen? Zo te lezen heeft ze hinder van ' expressieve afasie' is de uitzending (via woord/taal) gestoord. Deze kan van licht naar zwaar voorkomen.. Deze persoon begrijpt alles wat hij ziet of hoort maar kan niet op de juiste manier reageren met mond en handen. (je "voor blok(kade) gezet voelen") De persoon zegt,als reactie op wat hij hoort of ziet, steeds de zelfde woorden of zinnen. Mensen met expressieve afasie zijn vaak opgewonden, huilerig en teleurgesteld omdat zij zelf horen wat zij zeggen en zichzelf ds ook de fouten horen maken. Hierdoor praten zij niet of nauwelijks meer. Herkent ze zich hierin? Daarnaast is nog wel veel te verbeteren (ligt ook wel aan de oorzaak) via gerichte therapie middels een logopediste en communicatietrainingen. Verder denk ik niet dat die ene afdoende zin 'alles oplost'...maar snap wel haar hoop op deze remedie ;) Wat nog wel eens handig kan zijn is om altijd een voorgedrukt soort visitekaartje samen te stellen en waar beknopt dit genoemd wordt en met eventuele humor ze in bepaalde situaties kan geven (of op sticker, die raakt men minder vlot kwijt)? Succes! Bronnen: google en ook eigen ervaring die hier op lijkt ;)

Ik kan er eigenlijk niet iets aan toevoegen. Als de communicatiestoornis valt binnen het ASS (autisme spectrum) zou je eej zgn autipas kunnen aanvragen via de website www.autisme.nl. Dit is ongeveer gelijk aan het gegeven antwoord, maar zou iets 'officieler' kunnen overkomen waardoor het een wat medisch karakter krijgt en wat makkelijker geaccepteerd wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100