Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan bij een mens een stof toegediend worden om kanker in een vroeg stadium te detecteren?

Preventie is de beste oplossing voor ziektes. Toch lees ik alleen 'gezond eten' of 'stoppen met roken' als 'mogelijke' oplossing bij het bestrijden van sommige kankersoorten. Alhoewel het moeilijk is om te achterhalen wat precies de oorzaak van kanker is, kan er bij sommige soorten misschien toch een 'detectie-mechanisme' zijn om het vroeg tijdig te behandelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hangt helemaal van de soort kanker af. Er zijn bijvoorbeeld honden getraind om via de adem te ontdekken of iemand longkanker heeft, of om aan poep te ruiken en zo darmkanker op te sporen. Ik hebtwee Engelstalige bronnen voor je: http://www.livescience.com/11708-dog-sniffs-bowel-cancer.html http://www.msnbc.msn.com/id/44188167/ns/health-cancer/t/sniffer-dogs-can-smell-lung-cancer-your-breath/#.Twto1vlXtp4 Er moet in die gevallen dus iets zien dat die honden kunnen waarnemen - de vraag is of we dat ook op andere manieren zullen kunnen waarnemen. Waarbij detectie via geuren me trouwens ook minder invasief en risicovol lijkt dan iets inspuiten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100