Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Mijn moeder zegt dat als je in dezelfde ruimte slaapt als waar je je was uithangt om te drogen dat je dan meer kans hebt op reuma, klopt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, reuma krijg je niet van vocht. Maar ALS je het hebt, heb je bij vochtige lucht wel meer klachten / pijn. In een vochtige ruimte slapen is echter voor niemand goed, maar dan voornamelijk voor de luchtwegen vanwege de verhoogde kans op (en meestal ook aanwezigheid van) schimmels. Was in huis hangen is overigens niet alleen voor mensen maar ook voor huizen slecht. Eigenlijk kan dat alleen op een niet-geisoleerde zolder (vlak onder de pannen) of een goed geventileerde(bad)ruimte. Zeker niet in een leef- of slaapruimte.

Nee hoor... Het is een fabeltje. Reuma is auto immuun ziekte. Je afweersysteem maakt antistoffen tegen je eigen gewrichten. De oorzaak is nog niet bekend. Maar is zeker geen nat wasgoed. Mensen met reuma hebben in vochtige omgevingen soms meer klachten, misschien dat het bakerpraatje daar vandaan komt.

Als je slaapt in de ruimte waar was te drogen hangt, wordt die ruimte te vochtig. Het vocht moet ergens blijven. Te hoge vochtigheid is niet echt gezond, en iedereen weet dat je je bij wat drogere lucht het prettigst voelt. Er is wel een verband tussen reuma en luchtvochtigheid, maar het ligt iets ingewikkelder. Wat je moeder zegt is een soort volkswijsheid, maar hoeft niet helemaal te kloppen, omdat je niet zomaar alles om kunt draaien. Als je keelpijn hebt, dan is een bekertje warme melk met honing zeer aan te bevelen, want dat verlicht de pijn. Maar het is niet zo, dat als je maar veel bekertjes warme melk met honing drinkt, je geen keelpijn zult krijgen, of keelpijn kunt voorkomen. Zo werkt het ook ongeveer met reuma en luchtvochtigheid. Daar kun je het ook niet zomaar omdraaien. Het zou zo zijn, dat reumapatienten zich beter voelen in droge lucht, en hun klachten verergeren in te vochtige lucht. Maar dat houdt niet in, dat slapen in een te vochtige slaapkamer dan ook een grotere kans op reuma geeft. Hoe het precies zit kun je hier lezen: "Reumapatiënt heeft meer last van vocht dan kou Koud mistig weer zou slecht zijn voor reumapatiënten en een warme droge zomer goed. Deze volkswijsheid is maar ten dele waar. Alleen de luchtvochtigheid vlak bij de huid is van belang. Daarom hebben reumapatiënten juist in de warmste zomermaanden de meeste pijnklachten. Dat blijkt uit onderzoek van Wieb Patberg aan de Rijksuniversiteit Groningen. Patberg, die zelf reumatoïde artritis heeft, deed de metingen voor een groot deel aan zijn eigen lichaam. (...) Het vergelijkend onderzoek laat zien dat reumapatiënten aan het einde van de zomer de meeste pijnklachten hebben. In de wintermaanden januari en februari is de gewrichtspijn het minst. Volgens Patberg komt dat vooral door het vochtgehalte in de lucht. De relatieve vochtigheid is weliswaar het hoogst in de winter, maar omdat warme lucht veel meer vocht kan bevatten, zit er ’s zomers toch veel meer water in de lucht. "Dat koud vochtig weer slecht zou zijn bij reuma klopt dus niet helemaal", aldus Patberg. "De stelling ‘droog is goed, ook al is het warm’ is meer van toepassing." Bovenstaande citaat komt van deze site, en je kunt het hele artikel daar lezen. http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2660

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100