Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoeveel mensen met een duidelijke cirkel na een tekenbeet krijgen ook daadwerkelijk de ziekte van Lyme?

Ik weet dat je in ieder geval besmet bent, de cirkel is een 100% bewijs. Maar wordt je dan ook daadwerkelijk ziek? Zo nee, hoeveel procent wordt het dan wel?
Officiele cijfers en onofficiele zijn interessant.
Ik weet dat zonder de kring het erg moeilijk is te bewijzen, omdat de test niet altijd uitsluitsel geven.
Daarom gaat het mij nu om hoeveel mensen met een bewezen besmetting daadwerkelijk ziek worden.
En hoe wordt dat gemeten? Want veel mensen krijgen pas na jaren verschijnselen. Worden deze meegeteld?

Toegevoegd na 6 uur:
Bedankt voor de antwoorden, helaas zit HET antwoord er niet bij (dit alles heb ik ook gegoogled en nog veel meer:-)

Mijn conclusie is:
het is niet bekend hoeveel mensen na een cirkel (daarom noem ik dat ook specifiek, want dan is de besmetting 100% zeker) wel en hoeveel geen lymeklachten krijgen.
Ik weet dat de klachten zeer divers kunnen zijn en de vorm kunnen krijgen van ALS, ME, Reuma, Fibromyalgie, dementie etc. Dit maakt het beoordelen natuurlijk erg moeilijk. Toch ben ik benieuwd of er cijfers zijn. Waarschijnlijk niet.

Toegevoegd na 6 uur:
Bedankt voor de antwoorden, helaas zit HET antwoord er niet bij (dit alles heb ik ook gegoogled en nog veel meer:-)

Mijn conclusie is:
het is niet bekend hoeveel mensen na een cirkel (daarom noem ik dat ook specifiek, want dan is de besmetting 100% zeker) wel en hoeveel geen lymeklachten krijgen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In 2009 liepen ruim 1 miljoen mensen in Nederland een tekenbeet op. Huisartsen zagen zo'n 93.000 mensen met zo'n beet en ongeveer 22.000 mensen met de eerste verschijnselen van de ziekte van Lyme. In Nederland is gemiddeld een kwart van de teken besmet met de Lyme-bacterie. Er zijn wel grote verschillen: op sommige plekken is de helft van de teken besmet, op andere bijna geen. Teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken als ze zelf besmet zijn met de bacterie én als ze voldoende lang hebben vastgezeten in de huid. Als de teek zo snel mogelijk wordt verwijderd is de kans dat hij de bacterie overbrengt kleiner. Als de bacterie wel in je lichaam komt kán je de ziekte van Lyme krijgen. Na 3 dagen tot 2 maanden kan er een rode ring of soms blauwachtige of roze vlek op de huid ontstaan, rond de plaats van de tekenbeet. Maar dat gebeurt niet altijd: ook zonder het verschijnen van de ring of vlek kan je de ziekte van Lyme hebben opgelopen. Er is niet precies bekend hoe groot de kans is op het krijgen van de ziekte van Lyme. Als je een rode ring of vlek op je huid hebt gevonden die in enkele dagen groter wordt moet je naar de huisarts gaan. Doe dat ook als je na een tekenbeet: griepachtige verschijnselen krijgt, heftige pijn aan een arm of been krijgt, dubbelziet, kracht verliest in je benen, je gewrichten pijnlijk en gezwollen zijn, je neiging hebt tot flauwvallen, je gezichtsspieren verlammen, of hartklachten krijgt. Niet iedereen die besmet wordt met de Lyme-bacterie krijgt de ziekte. Bij sommige mensen is het lichaam in staat de infectie te bestrijden met het eigen afweermechanisme.

Bronnen:
http://toolkits.loketgezondleven.nl/site_f...

De cirkel is de eerste fase van de ziekte. Effectief is het dus zo dat iedereen de ziekte krijgt, want ze hebben hem (De cirkel is een teken van de ziekte, niet van infectie). Van de mensen die geinfecteerd raken, krijgt een groot deel nooit ziekteverschijnelen. Zij dragen wel antistoffen, maar krijgen zelfs geen rode cirkel, de eerste fase van de ziekte.

Klopt een rode circel na een tekenbeet is fase 1 van de ziekte van lyme. Iedereen met een rode cirkel na een tekenbeet heeft dus de ziekte. Ik zou zeggen zo snel mogelijk naar de huisarts met antibiotica ben je er snel weer vanaf. Toegevoegd na 13 minuten: Circel= Cirkel Na fase 1 is het moeilijker om lyme te detecteren. Niet iedereen krijgt een rode kring, een andere methode om lyme aan te tonen is de aanwezigheid van antilichamen tegen lyme gemaakt door ons eigen immuunsysteem. De aanwezigheid van antilichamen betekend eigenlijk alleen dat je 'ooit' in contact geweest ben met lyme bacterie. Het zegt niet of je nog ziek bent of dat je er ziek van bent geworden. Daarnaast betekent geen antilichamen natuurlijk ook niet perse dat je geen lyme gehad hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100