Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is wellbutrin (bupropion) i.c.m. anorexia slecht?

Voor mijn depressie heb ik van de dokter wellbutrin xr (bupropion) voorgeschreven gekregen, ik heb ook al een aantal jaren een eetstoornis (an). Nu staat in de bijsluiter dat deze medicijnen niet gebruikt mogen worden als je een verleden met eetstoornis hebt. Weet iemand de reden hier van, en zou het gevaarlijk of slecht zijn dan ofzo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bupropion is ook wel bekend onder de merknaam Zyban als zowel een middel dat kan helpen om te stoppen met roken als om de eetlust te remmen. Ik kan me dus wel iets bij die waarschuwing voorstellen, hoewel daar in het Farmacotherapeutisch Kompas niets over vermeld staat. Wel dat je het niet met (andere) eetlustremmende middelen mag gebruiken.

Ik wil je vragen deze vraag bij een apotheek neer te leggen of contact op te nemen met de farmaceut van Wellbutrin, GSK (zie link). Sterkte!

Bronnen:
https://www.gsk.nl/contactformulier

Mogelijke bijwerkingen van dit middel zijn onder andere misselijkheid, braken, buikpijn, gewichtsverlies. Het kan dus invloed hebben op hoe je lichaam voedsel verwerkt en dit kan ook weer psychische gevolgen hebben, zeker als je in het verleden een eetstoornis hebt gehad. Ik neem aan dat de arts die je dit middel heeft voorgeschreven ervan op de hoogte is dat je een verleden hebt met een eetstoornis? Anders zou ik dit alsnog met hem bespreken. Dat dit in de bijsluiter staat betekent echter niet dat het altijd en voor iedereen met een eetstoornis heel slecht is om dit middel te gebruiken, het kan zijn dat je arts een afweging heeft gemaakt en dat de mogelijke voordelen van dit middel opwegen tegen de mogelijke nadelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100