Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

wat is het verschil tussen een hypo en hyper?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aangezien je de laatste tijd vaker vragen stelt over diabetes neem ik aan dat je hypo- en hyperglycemie bedoelt. Een hypoglycemie ("hypo") is een te lage bloedglucosespiegel (lager dan 3.0 mmol/l), die gepaard gaat met typische klachten en verschijnselen, zoals beven, transpireren, hoofdpijn, wazig zien, hartkloppingen, en een hongergevoel. De klachten zullen verdwijnen na verhoging van de bloedglucosespiegel door bv. wat suiker te eten. Hyperglycemie is een te hoge bloedglucosespiegel die gepaard gaat met klachten. Het lichaam bevat op dat moment niet genoeg insuline, of de insuline werkt onvoldoende. Omdat een dergelijke ontregeling soms gepaard kan gaan met klachten, is het belangrijk om hyperglycemie tijdig te herkennen en te behandelen.

Bronnen:
http://www.diabetes.nl

Een hypo is een te laag bloedsuikergehalte en een hyper een te hoge. Bij een hypo moet er dus een snelwerkende suiker gegeten worden (meestal iets van druivensuiker) en een hyper moet er (bij)gespoten worden.

wat hier bovenstaat klopt wel, maar hypo is altijd laag hyper is altijd hoog. je kan deze dingen gebruiken als hypoglykemie dus lage bloedsuiker. maar je kan ook hyperventilatie dus verhoogde ventilatie van de adem. het is dus niet specifiek gericht op suikerziekte

Ik onthoud het altijd met "hyperactief", als meer dan normaal, blijft voor hypo minder dan normaal over. Of hypER en meER, tegen hypO en Onder.

De andere antwoorden wijzen naar diabetes. Het zijn echter woorden die gecombineerd worden met ook andere lichamelijke afwijkingen dan alleen de suikerhuishouding zoals hyperthyreoïdie (schildklier), hypokaliemie (kaliumhuishouding in bloed). Hyper en hypo zijn dus voorvoegsels die aangeven of er teveel (hyper) of te weinig (hypo) van een stof in het lichaam aanwezig is.

Als het een vraag over de schildklier is: zie onderstaande link. Bij hyper heb je teveel schildklierhormonen. Bij een hypo te weinig. Beiden geven veel klachten.

Bronnen:
www.schildklier.nl

Hypo is dat je slap bent. Hyper dus niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100