Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom helen wonden met name aan handen en voeten minder snel bij mensen met diabetes?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat je die delen van je lichaam veelvuldig gebruikt en de wond dus geen tijd krijgt om tot rust te komen en te helen...

Omdat de doorbloeding er over het algemeen slechter is.

De doorbloeding is minder bij mensen met suikerziekte. Het is lastiger voor je lichaam om het bloed in die uiteinden van je lichaam te krijgen. Je lichaam heeft zuurstof in je bloed nodig om te herstellen, en dat wordt bij mensen met diabetes minder goed aangevoerd. Hierdoor hebben bijvoorbeeld ook rokers meer last van koude handen en voeten.

Als je het echt exact wilt weten kun je hier kijken: http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/Wondgenezing-bij-diabetes.htm In lekentaal: de cellen die moeten zorgen voor afdichting van de wond functioneren niet goed genoeg, de bacteriebestrijding door de witte bloedcellen is niet optimaal, de prikkel om nieuw weefsel aan te maken is verstoord en daar bovenop wordt er minder bloed toegevoerd in de handen en voeten - allemaal factoren die zorgen dat wondgenezing veel minder snel verloopt en er meer kans op infecties is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100