Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Koortslip, wanneer intiem contact?

Mijn vriend heeft nu een week een koortslip.. Maar wanneer mogen wij weer zoenen? Het tintelt niet meer en blaasjes zijn over, alleen nog een wondje wat nog wel eens open wilt gaan

Weet jij het antwoord?

/2500

Wachten tot het over is behalve als je een kooryslip wil

Je moet wachten tot je niks meer ziet, en dan kan je weer alles doen.

Zolang het nog open is, moet je niet gaan zoenen. Je wordt dan ongetwijfeld besmet met het herpes simplex virus. Dit draag je dan de rest van je leven bij je. heel vervelend, want een koortslip openbaart zich altijd op momenten, dat het even niet uitkomt.

Officieel ong. 10 dagen nadat hij t gehad heeft zou t weer moeten kunnen. Je moet in ieder geval zorgen dat er al korstjes op de "blaasjes" zitten én dat de korstjes "genezen zijn". Eerder gewoonweg niet zoenen (sorry)...

De incubatieperiode bedraagt twee dagen tot twee weken met een gemiddelde van een week (ofschoon op sites ook 4 à 5 dagen als gemiddelde incubatietijd wordt aangegeven). Het RIVM geeft maximaal 12 dagen aan. Dit betekent dus een week niet zoenen als er open blaasjes zijn. De meeste mensen (80%) hebben overigens antistoffen tegen HSV-1. Aan jou of je het risico wilt nemen. Als je besmet raakt draag je het virus je leven lang mee, maar je hoeft hier niet heel vaak last van te hebben. Ik heb er zelf ervaring mee. Waar je vriend wel mee moet oppassen is het kussen van kleine kinderen en baby's. Voor hen kan besmetting levensgevaarlijk zijn. Voor volwassenen niet. Toegevoegd na 8 uur: Mijn antwoord is niet helemaal duidelijk. Ik bedoel dat je besmettelijk bent als "je voelt dat je een koortslip krijgt en als de blaasjes open zijn. Dan kan het virus in het vocht zitten dat uit het blaasje komt. Bij mij helpt smeren met virusremmende middelen een beetje en is het blaasje zeker een week aanwezig, maar minder pijnlijk. Zijn de blaasjes droog dan overleeft het virus het niet heel lang op de huid. Mocht je toch besmet zijn, dan is de tijd tussen besmetting en infectie de "incubatietijd". Maar zelfs áls je besmet wordt heb je waarschijnlijk antistoffen opgebouwd wardoor je er niet veel last van krijgt. Het virus kan zich op de een of andere manier wel verschuilen en aanwezig blijven en komt af en toe de kop op als je weerstand laag is. Daar komt de naam koortslip vandaan. Je krijgt het niet echt van de koorts, maar als je ziek bent kan het virus even de kop op steken. Overigens heb je het over intiem contact. Pas zeker op als je vriend je oraal bevredigt! Het virus kan ook de huid bij of in de vagina besmetten. Onderzoek: "Ruim 41 procent van de respondenten vindt niet dat je voor het zoenen moet melden dat je een koortslip hebt. Opvallend is dat maar liefst 56 procent van de ‘koortsliplijders’ dit niet nodig vindt, terwijl juist zij zouden moeten weten hoe besmettelijk een koortslip is! Zo zoent bijna 44 procent met hun partner, terwijl ze voelen dat een koortslip op komst is (en ze dus besmettelijk zijn). Anderzijds zegt 54 procent van de ondervraagden een eerste date af als ze een koortslip hebben. Een kwart van de ondervraagden vindt het geen probleem orale seks te hebben terwijl ze een koortslip hebben. Terwijl op dat moment het herpesvirus ook naar de geslachtsdelen kan worden overgebracht.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koortsblaasje
http://www.gezondheid.nl/nieuwsartikel.php...
http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z...

Weet je wel dat 80% van de bevolking 'besmet' is? En waarschijnlijk ben jij het ook al:-) Ik ben er vrij zeker van dat ik ook besmet ben omdat ik een zusje met koortslip heb, en anders wel door mijn werk, maar ik heb nog nooit een koortslip gehad! De man en kinderen van dat zusje trouwens ook niet. Ik heb me er in verdiept omdat ik in een creche werkte.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100