Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Bestaan 'droomziektes'?

Is er een ziekte waarbij het ziekteverschijnsel bepaalde dromen zijn? Dus wanneer iemand bijvoorbeeld een flinke periode lang hele heftige en vermoeiende dromen beleeft, is dit dan een ziekte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

nee er bestaan geen droomziektes dus waarschijnlijk heeft het een andere oorzaak. wel bestaan er slaapstoornissen insomnia als het inslapen moeilijk gaat, of verschillende keren per nacht wakker wordt. en/of geen uitgerust gevoel heeft na het slapen en dat u te vroeg wakker wordt. . hypersomnia De belangrijkste klacht is overmatige slaperigheid overdag, waarbij er toch lange nachten worden geslapen. Het opstaan ’s morgens gaat moeizaam. Plotselinge slaapaanvallen, ook wel narcolepsie genoemd .Iemand met narcolepsie valt op ongelegen momenten plotseling in slaap. Slaapstoornis als gevolg van een onregelmatig slaappatroon Slapeloosheid (insomnia) of overmatige slaperigheid (hypersomnia) kan ontstaan door een onregelmatig slaapritme. Slaapgebonden ademhalingsstoornis De slaap kan ontregeld worden door achtereenvolgende ademstilstanden (slaapapneu). U stopt dan tot zestig seconden met ademen, waarna u naar adem snakt. parasomnia Het (vreemde) gedrag dat optreedt in specifieke slaapstadia of in de overgang van slapen naar het wakker worden: handelingen die optreden door een associatie met slaap. Ook hier bestaan weer verschillende subtypes: ■Nachtmerries ■Pavor nocturnus: paniekaanval tijdens het slapen. ■Somnambulisme: slaapwandelen. ■Somniloquie: praten in de slaap. ■Hypnagoge schok: slaapstuip. ■Ritmische bewegingsstoornissen: de meest voorkomende zijn: hoofdbonken (jactatio capitis) en lichaamswentelen. ■Tandenknarsen. ■Slaapgedragsstoornis: de patiënten voeren hun dromen motorisch uit. ■Slaapparalyse: slaapverlamming, men is zich bewust van de omgeving, maar is niet in staat zich te bewegen. ■Prikkelende stoornissen, zoals seksueel gedrag tijdens de slaap.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoe...

Nee dat is geen ziekte, hooguit iets psychisch.

Die ziektes bestaan niet. Wat wel kan, is, dat je bijvoorbeeld bij koorts langdurig nare, heftige dromen kunt hebben.

Ijlen of hallucinaties terwijl je slaapt. Nachtmerries worden ook genoemd in de dsm. Zou ik toch wel onder de psychische ziektes/stoornissen scharen. Als symptoom van PTSS kun je ook vaak en landurig nare dromen hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100