Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is winterdepressie een ziekte? ;o

Misschien een domme vraag. maar ik vraag me gewoon af of dat een "soort" ziekte is....

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de winter krijgen mensen ineens minder zonlicht, wat we nodig hebben om o.a. vitamine d aan te maken. Als gevolg daarvan kunnen we ons ineens heel somber gaan voelen of erger, depressief. Het is puur lichamelijk, dus ik zeg ja, het kan een ziekte worden in ernstige mate..

Domme vragen bestaan niet!! Winterdepressie is geen ziekte maar het is wel lastig dat je er meer behept bent. Is vaak wat erfelijk. Een zonnebankje en lichttherapie willen nog wel eens helpen Toegevoegd na 57 minuten: En die zonnebank helpt ook! Toegevoegd na 59 minuten: Winterdepressie is de naam die wordt gegeven aan een verschijnsel waarbij mensen de neiging hebben steeds in het winterseizoen, als de dagen kort zijn, depressief te worden (in de medische wereld Seizoensafhankelijke Depressie/ Seasonal Affective Disorder, kortweg 'SAD', genoemd) en waarbij de depressieve verschijnselen overgaan als de dagen weer gaan lengen. In de tropen komt dit niet voor, maar op hogere breedten (Zweden, Canada) is het niet ongewoon.

Bronnen:
http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeninge...

Dat is geen domme vraag, en winterdepressie hoeft helemaal geen ziekte te zijn; hoogstens een heel klein ongemak. Heel veel mensen hebben er "last" van. Voor de meeste mensen geldt, (misschien ook wel voor jou) dat als het 's avonds wat eerder donker wordt, en het wat kouder wordt, dat iets met je stemming doet. Mogelijk ben je ietsje somberder dan anders, en zodra de lente weer begint, zie je het leven weer helemaal zitten ;-) Er zijn ook mensen die echt lijden onder een winterdepressie, maar je kunt er van uitgaan, dat deze mensen in het algemeen wat eerder depressief zijn. Ze hebben in beginsel al een wat depressief karakter, en de komst van de winter kan dat versterken.

Nee. Je hebt wel de genetische aanleg nodig om er echt last van te hebben, maar in meer of mindere mate heeft iedereen er last van. Een winterdepressie/ SAD waarschijnlijk het gevolg van een verstoorde biologische klok, alhoewel dit moeilijk wetenschappelijk te onderbouwen is. De meest gangbare theorie beweert dat een mens gemiddeld 2 uur daglicht per etmaal nodig heeft, iets wat we zelfs tot ons kunnen krijgen als de zon niet schijnt. Dit daglicht krijgen mensen binnen via speciale delen van het netvlies. Via de pijnappelklier zorgt dit voor chemische processen in de hersenen. De stoffen die daar aangemaakt worden, zijn de stoffen die zorgen voor onze innerlijke biologische klok. Eén zo'n stof is melatonine. Winterdepressieve mensen zouden deze stof overdag al te veel aanmaken. Dat heeft weer gevolgen voor een ander stofje, genaamd serotonine (één van de stoffen die ons welbevinden regelt). Deze stof wordt opgebouwd uit koolhydraten, en wordt dan te weinig aangemaakt. Daardoor snakt het lichaam naar meer koolhydraten dan normaal (vandaar het meer willen eten, één van de kenmerken). Door het meer koolhydraten te eten kan het lichaam dan weer vermoeider worden, en het is ook niet voldoende om het serotoninetekort aan te vullen. Daardoor kan men zich letterlijk en figuurlijk terug willen trekken, net zoals dieren doen ten tijde van hun winterslaap.[2] Aangezien licht het dag- en nachtritme regelt (de biologische klok), kan het ook zijn dat mensen die veel met de tijd mee, of tegen de tijd invliegen, en dus geregeld last hebben van een jetlag, wat ook het dag- en nachtritme in de war gooit, ook last hebben van een winterdepressie, zij het dan misschien wel in een mindere mate, vaak een 'winterblues' of 'najaarsdipje' genoemd.

Somberheid. Minder energiek zijn. Meer eten. Meer slapen. Dikker worden. Twee tot drie procent van de Nederlanders lijdt aan een winterdepressie. Gelukkig is het niet heel ernstig. “Een winterdepressie is geen echte ziekte, maar wel een afwijking van het normale Toegevoegd na 2 uur: Winterdepressie is geen ziekte maar een seizoensgebonden stemmingsstoornis wat mede veroorzaakt word door minder daglicht . (vitamine d tekort) en als je nog meer onder de leden hebt, tekorten bv, dan ben je er extra gevoelig voor. ziekte betekend een verstoring van de organen, en dat is bij een winterdepressie niet het geval.. vandaar dat je het geen ziekte kunt noemen.

Geloof me: een winterdepressie is een ziekte. En iets heel anders dan de winterdip, dat gevoel dat je liever zon en warmte wilt en dat je trager bent dan anders en meer wilt eten. Een winterdepressie is nauwelijks in staat zijn je bed uit te komen, het gevoel hebben dat de winter van oktober tot maart minstens drie jaar duurt en bij god niet weten hoe je die tijd moet doorkomen. Als je dus heel erg last hebt van zulke verschijnselen (meestal heb je ze dan ook elk jaar weer en weer en weer en weer), ga dan naar je huisarts. Die kan bepalen of lichttherapie geschikt voor je is, en dan kun je in een week tijd van de ellende af zijn voor het het seizoen. Alternatief: op zoek gaan naar een lichttherapielamp, die minimaal 10000 lux geeft, en die volgens de gebruiksaanwijzingen toepassen ('s ochtends een tijdje ervoor zitten).

Domme vragen bestaan niet. Niet vragen is dom. War is dom? Het is geen ziekte in mijn beleving en wel verekte lastig als je er last van hebt. De blaadjes vallen nu. Niet opwekkend voor veel mensen. Winterdepressie wordt vaak in verband gebracht met minder licht. Je ziet dan ook rond deze tijd dat de speciale lampen uit de kast worden gehaald waar mensen in kunnen kijken om een winterdepressie te kunnen beïnvloeden.

Een winterdepressie is een ziekte met alle kenmerken van andere soorten depressies. De officiële diagnose luidt 'SAD (Seasonal Affective Disorder)'. Lichttherapie is de belangrijkste behandelvorm. De belangrijkste symptomen: * een verstoord slaappatroon * een verstoord eetpatroon * een depressief gevoel zonder aanwijsbare reden De lichtere variant, winterblues wordt 'SSAD (Subsyndromal Seasonal Affective Disorder)' genoemd. De symptomen zijn praktisch dezelfde als bij Winterdepressie, maar zijn een stuk milder. SSAD patiënten zijn vaak al geholpen met betere verlichting in huis en op de werkplek.

Bronnen:
http://www.jeshum.com/indexwd.html
http://www.kenniscentrumpsychologie.nl/Art...

Nee winterdepressie is geen ziekte. Het is wel erg vervelend als je het hebt. Om er minder last van te hebben zou ik eens aan lichttherapie denken als ik jou was. Dit kan nog wel eens helpen tegen een winterdepressie Toegevoegd na 2 dagen: Sorry, ik heb foute informatie gegeven. Het is inderdaad wel een ziekte en behoort tot de depressies. Dat van de lichttherapie is nog steeds een aanrader. Excuses voor de incorrecte informatie!

Goh, weer een Hoofdletteraandoening die ik nog niet kende... Maar ook aan deze leed ik weer in meer of minder mate. Je ziet wel dat de meningen verdeeld heeft, ook al heeft het 3 of 4 Hoofdletters. Of het nu een ziekte heet of niet ik had er behoorlijk last van. Maar niet meer sinds ik zo lang in mijn bed kan liggen als ik zelf wil.

Winterdepressie is een aandoening waardoor je je ziek voelt. Je kunt het dus zien als een 'soort' ziekte, want het heeft duidelijk een ziektebeeld. In feite is een aandoening een ziekte. Je bent ziek, je voelt je ziek en je komt in de ziektewet als je je werk hierdoor niet kunt doen. Een arts bepaalt dat. De oorzaak begint in je hersenen doordat je bepaalde hormonen niet genoeg aanmaakt. Je kunt hierdoor je biologische klok niet meer regelen en hierdoor krijg je problemen met je fysieke welzijn. Je voelt en bent hierdoor echt ziek.

Winterdepressie (lees: winter en depressie) - Winter: jaargetijde (wat mij betreft de lekkerste MMMM love it!) - Depressie: Aandoening door 'state of mind'. Hoe meer iemand zich aanstelt en zit je jammeren ohhh het is winter, ohh 't is koud en 't is grouw enzovoort, hoe meer die persoon zijn state of mind verslechterd. Hieruit vloeit de depressie, en een vorm van zelfmedelijden. Het is dus een psychische ziekte! Een zelfaangepraate ziekte door een verkeerde en negatieve state of mind!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100