Is 'iets zielig vinden' hetzelfde als 'ergens spijt van hebben'?

Zoals de titel 't zegt. Is iets zielig vinden hetzelfde als ergens spijt van hebben, nadat je een slechte daad hebt verricht?

Weet jij het antwoord?

/2500

nee iets zielig vinden is het hebben van medelijden en niet van spijt . ...sorry...

Nee, je vindt in het algemeen iets zielig bij of van een ander.Je hebt dan medelijden met, of minachting voor, hem. Iets zielig vinden van of bij jezelf kan wel maar dat zou dan toch wel eigenaardig zijn. Ergens spijt van hebben betekent dat je het jammer vindt dat je iets wel of niet hebt gedaan.

Taalkundig is dit een hele leuke vraag, want in het engels zeg je :"I am sorry for you" als je meeleeft met iemand, bijvoorbeeld als een dierbare overleden is. Letterlijk vertaald betekent het dat je spijt hebt voor diegene en dat betekent eigenlijk niets. Je betuigt je medeleven op die manier in het engels. Spijt hebben betekent dat je zou willen dat je het niet gedaan had. Medelijden is medeleven in de droevige zin van het woord. Als iemand op z'n duim slaat, kun je wel medelijden hebben, maar geen spijt. Mocht jij zelf degene zijn die op zijn duim sloeg, dan kun je spijt en medelijden tegelijk hebben.

Nee, dit zijn verschillende gevoelens. Jij hebt een slechte daad verricht, en vindt het zielig voor degene die blijkbaar het onderwerp/mikpunt was van jouw slechte daad. Maar van de daad zelf heb je geen spijt. Ergens spijt van hebben betekent dat je wilde dat je de klok terug kon draaien, en dat je het niet had gedaan. Dat betekent een inzicht gekregen hebben dat je blijkbaar tijdens het doen van de daad nog niet had.

spijt kan je hebben na een bepaalde handeling/actie. iets zielig vinden is medeleven. Daarvoor hoef je alleen maar waar te nemen en niets te doen. En dat is het verschil tussen beide.

Ik dacht het niet. Spijt hebben van iets kun je om meerdere redenen (en die hoeven niet allemaal even nobel te zijn!!) . Iets zielig vinden is een gevoel/emotie van compassie. Spijt/spijtig kan wel synoniem zijn voor (iets) "jammer" (vinden). Ik heb het hier dan wel over het Nederlands (onze eigen taal….)

Het zijn echt twee verschillende dingen. Als je iets zielig vindt, kan dat zijn b.v. een eendje met 1 pootje, of een kind dat geen thuiskomst heeft. Als je ergens spijt van hebt, dan is dat meestal iets wat jezelf overkomen is, en waar je ook zelf je inbreng in hebt. Dan heb je soms spijt. Zo zit dat volgens mij in elkaar. Ik hoop niet dat je echt ergens spijt van hebt! Want dat is vaak geen fijn gevoel. Gea.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100