Wat gebeurt er met de werking van medicijnen als ze 'over datum' zijn?

Werken ze dan minder? of juist meer? of anders?
Ik gebruik zeer af en toe een allergie pilletje, maar deze zijn doorgaans al over datum.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat hangt van het medicijn af. Hieronder drie mogelijkheden. 1. Van sommige medicijnen neemt de werkzaamheid langzaam af. 2. Sommige medicijnen worden giftig. 3. Van veel medicijnen is niet bekend wat er gebeurt als ze ouder zijn dan een bepaalde leeftijd - dat is domweg nooit getest. Stel dat ze hebben getest dat de eerste twee jaar niets gebeurt, maar geen tijd/geld/geduld hebben om langer te testen, dan wordt die twee jaar als houdbaarheidstermijn genomen. Best kans dat zulke medicijnen wel tien jaar goed blijven, maar niemand die dat met zekerheid kan zeggen.

de werkzaamheid van de stof neemt af, maar je weet niet in welke mate, dus dat kan je niet compenseren door er meer van te slikken.

De wrking zal instabiel worden en dat kan problemen gaan opleveren bij gebruik. Je weet niet welke kant het op gaat het kan sterker worden het kan minder werken of door de veranderde samenstelling een heel andere uitwerking hebben.

De einddatum is gegarandeerd. De medicijnen moeten hoe dan ook correct werken voor die datum. Als de houdbaarheid vele jaren is kun je er behoorlijk zeker van zijn dat enige overschrijding niet uitmaakt. Neem nou bv ascorbinezuur...dat veranderd echt niet. Blijft gewoon vitamine C. Echter, bij medicijnen met een korte einddatum moet je vooral niet na de einddatum ze gebruiken. (hooguit dagen). Van die medicijnen is bekend dat ze achteruit gaan in werking. Er zijn ook medicijnen die slechts uren bruikbaar zijn voor het gewenste effect....stoffen als radioactief jodium (kanker bestrijding). Die worden dagelijks "vers" gemaakt.

In aanvulling op de vorige antwoorden: als ze over de datum zijn zou ik ze niet gebruiken. Het is geen enkel probleem om even bij de huisarts langs te gaan ook al heb je op dat moment geen last. Ben je wel eens getest waar je allergisch tegen bent? Misschien zijn er inmiddels meer effectieve pillen. Dus: ga naar je huisarts.

In eerste instantie nauwelijks tot niets, al is die expiratiedatum ruim overschreden. Om veiligheidsredenen houdt de farmaceutische industrie toch een ruime veiligheidsmarge aan. Na verloop van tijd worden medicijnen instabiel, waardoor in verreweg de meeste gevallen de werkzaamheid minder wordt. Maar er kunnen ook stoffen ontstaan die effecten opleveren die even onvoorspelbaar als slecht voor de gezondheid zijn. Voor de zekerheid toch maar liever die expiratiedatum aanhouden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100