Kan iemand mij vertellen, of het voor ELK medicijn geldt dat met de dosis moet worden rekening gehouden met lengte en gewicht?

Van sommige medicijnen staat het vermeld, of wordt het verteld. Maar geld het niet voor elk medicijn (dat je slikt in ieder geval)?
Als je kleiner bent dan de gemiddelde mens die dat medicijn gebruikt, én ook nog eens een te laag gewicht, geldt er dan niet een lagere maximumdosis van een medicijn?

Liefste geen 'ik neem aan van wel' antwoorden, liever antwoorden met onderbouwing / bronnen.

Toegevoegd na 4 minuten:
Opmerking: ga uit van medicijnen die een maximumdosis hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij de meeste medicijnen voor volwassenen hoef je geen rekening te houden met lengte en gewicht. Bij kinderen veel vaker, inderdaad omdat die anders onevenredig veel met schadelijke bijwerkingen te maken krijgen. 500 mg paracetamol scheelt nogal of je dat als volwassene van een kilo of 70 neemt of als kind met een gewicht van 7 kg, bijvoorbeeld. Bij volwassenen kan een flink over- of ondergewicht invloed hebben maar het is doorgaans aan de voorschrijvende arts om de noodzaak in te schatten daar rekening mee te houden. Vaak staat er in de bijsluiter een aanbevolen en vaak ook een maximum dosering vermeld. Artsen mogen daarvan afwijken in bijzondere omstandigheden.

Niet alle medicijnen hebben een schadelijke werking. Dus nee. niet alle medicijnen hebben een maximum dosis en dus moet er niet op elk doosje staan dat je rekening moet houden met lengte en gewicht.

nee, voor veel medicijnen geldt dit niet. ik heb er de bijsluiters van mijn medicijnen (pantoprozol en tamoxifen) even bij gepakt. in beide staat vermeld dat de aanbevolen dosering 1 tablet per dag is. over gewicht en lengte staat niets vermeld. Toegevoegd na 1 minuut: na je toevoeging: voor beide meds bestaat een maximum dosering.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100