Kan je jezelf opgeven bij een ziekenhuis voor onderzoek van ziektes? (zie uitleg)

Ik bedoel onderzoek niet om uit te zoeken wat je hebt, maar als je al bepaalde ziektes hebt waar niet veel van bekend is en zeldzaam zijn, dat je je dan op een of andere manier op kan geven voor eventueel onderzoek?
Ik zie wel eens in mijn ziekenhuizen van die dingetjes hangen voor mensen, maar met veel kan ik niet mee doen. Kan je dit ook via internetsites van die ziekenhuizen doen en bekijken?

(Sorry als de vraag een beetje wazig is!)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als er patiëntenverenigingen of fora zijn voor een bepaalde ziekte die wetenschappers willen onderzoeken, kan ik me voorstellen dat ze via die weg mensen zullen zoeken. Bij specifieke ziektes met weinig bekende patiënten kan ik me voorstellen dat een ziekenhuis je een brief kan sturen met informatie over een onderzoek en de vraag of je meer wilt weten (ze kunnen niet jouw gegevens zomaar aan een onderzoeker doorgeven, maar natuurlijk wel de gegevens van de onderzoeker aan jou). Ik denk dat juist bij ziektes die zeldzaam zijn, een oproep op een ziekenhuissite weinig zinvol is: de doelgroep van zo'n oproep is te klein. Maar: als jij behandeld wordt in een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in het behandelen van die ziekte, dan zou het misschien kunnen.

't Is helemaal niet wazig hoor. Ik snap het zelfs! ;-) Wat je wilt is heel goed mogelijk, maar je hebt wel een verwijsbriefje van je huisarts nodig. Zonder dat verwijsbriefje lukt het echt niet. De meeste ziekenhuizen hebben een uitgebreide site met alle poliklinieken, en daar kun je via het contact-formulier een afspraak maken. In sommige gevallen is het te druk, en word je geweigerd, maar bij de meeste ziekenhuizen kun je gewoon terecht. Zelfs is het mogelijk via je zorgverzekeraar advies in te winnen, waar b.v. korte wachtlijsten zijn. Veel succes!

Ik zie in de kranten regelmatig advertenties waarin men 'proef' personen zoekt voor onderzoeken en medicatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100