Hoeveel % van de vrouwen doet jaarlijks een uitstrijkje na oproep? Wat zijn redenen om het niet te doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het klopt dat circa 70% deze oproep van bevolkingsonderzoek negeert. Mogelijke redenen? - Massale of landelijke oproepen voor medisch onderzoek zijn voor grote groep vrouwen "te onpersoonlijk" en kiezen voor om de 'zoveel' tijd voor consult en uitstrijkje bij hun 'vertrouwenspersoon' zoals huisarts of gynaecoloog. (zal vrij grote groep zijn?) - Groep vrouwen "wil het liever maar niet-weten" en zal nergens aan meedoen qua bevolkingsonderzoek. Al zijn ze gratis of worden vergoed door zorgverzekering. - Groep(je) vrouwen die een bepaalde geloof of levensfilosofie hebben negeren de oproep omdat deze vanuit geloofsovertuiging niet ondersteund wordt. (Bv dat elke vorm van evt kanker iets betekent als "van de duvel" ;)) - Groep vrouwen vermoed dat landelijke oproepen voor dergelijke onderzoeken (ook cholesterol-test, bloeddruk, borstkanker etc.) een commercieel 'belang of doel' dient en weigert principieel hier aan mee te werken. De zogeheten 'Pap' onderzoeken zijn inmiddels grotendeels vervangen door de veel duurdere en uitgebreidere KOPAC lab/cytologische onderzoeken) - Groep vrouwen ziet de oproep wel per post, wil aanvankelijk wel meedoen, maar 'vergeet' dit vanwege 1001 drukke andere bezigheden zoals : baan, druk gezin, al andere 'sores of problemen genoeg' die voorrang verdienen. (de uitstel-methode ;-)) Een basis van dit "niet meedoen" zal ook de emotie angst zijn die (reden 2 hierboven) in elke mens wel aanwezig is. Hoe hoe iemand ook graag zekerheden wil of wenst, een drempel (zelfs ook nu nog schaamtegevoel) ligt overal wel op de loer. Al is er bv zoals in dit geval voldoende statistisch onderzoek gedaan en is in een vroeg stadium volledig herstel. Maar ja, de enige zekerheid die leven geeft is dat vroeg of laat we allemaal eens zullen sterven. Waaraan is zelden vooraf bekend;) Is niet ieders voorkeur dit op acceptabele en relatief op hoge leeftijd, en gewoon " pijnloos sterven tijds je slaap" ?

Alle vrouwen van 30 tot 60 jaar krijgen om de vijf jaar een uitnodiging voor bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. In 2006 en 2007 werd in Nederland baarmoederhalskanker bij 1037 vrouwen geconstateerd. Van hen had 34 procent nooit meegedaan aan bevolkingsonderzoek. In de periode 1994-1998 was dat nog 55 procent. Toegevoegd na 2 minuten: In Nederland doen jaarlijks bijna 900.000 vrouwen van 30 tot 60 jaar mee aan het landelijke bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Vrouwen uit deze leeftijdsgroep krijgen om de 5 jaar een oproep om vrijwillig een uitstrijkje te laten maken, zo’n 70 procent van hen geeft daaraan gehoor.

Bronnen:
http://members.home.nl/larsbosboom/epidemi...
http://www.gezondheidsnet.nl/medisch/nieuw...

Een uitgebreid en volledig antwoord hierboven met percentages die me een beetje verbaasden. Ik had echt gedacht dat meer vrouwen gehoor zouden geven aan de oproep. Ik kan werkelijk geen redenen bedenken om het niet te laten doen behalve dan misschien een beetje schaamte. Het is natuurlijk niet leuk om daar even zo open en bloot te moeten liggen. Aan de andere kant is baarmoederhalskanker best wel een sluipmoordenaar. Ik heb de afgelopen jaren een aantal mensen verloren aan deze ziekte die, voordat het geconstateerd werd, geen of nauwelijks klachten hadden. Wat mij betreft mag het daarom wel naar om de drie jaar of zo maardat zal qua kosten wel een onhaalbare zaak zijn.

Voor mezelf geldt: ik raak die oproepen altijd direct 'kwijt'. Ik krijg het letterlijk benauwd bij het idee alleen al, ik wéét dat het niet veel voorstelt, maar mijn lijf denkt daar heel anders over. Moest ooit een vaginale echo laten maken en dat lukte uiteindelijk wel, dankzij een zeer begripvolle medewerker, maar het was een verschrikking. Het heeft iets te maken met controleverlies en machteloosheid. Dat dat maar even is, maakt helaas niets uit :-(

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100