Wat gebeurt er met je dag-nacht ritme als je heel lang geen daglicht ziet? Zoals de mijnwerkers in Chili?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Daar zijn proeven mee gedaan met mensen die geen daglicht konden zien en uit het contact met hun verzorgers/ proefnemers niet op konden maken welk uur van de dag het was. Na verloop van tijd ontwikkelden ze een dagritme van ongeveer 25 uur per dag (hun dag). Dat zal ongetwijfeld per mens wat verschillen, maar mensen in een groep zullen denk ik wel hetzelfde ritme aannemen.

Dat ritme wordt verstoord en dat heeft gevolgen voor lichamelijk- en psychisch welbevinden.

Elk mens heeft een interne biologische klok, die zorgt ervoor, ook al blijf je heel lang in het donker, je wel de slaap en wakker ritme zal krijgen.

Daglicht geeft je informatie over de realiteit, en niet weten hoe laat het is of wat voor weer het is, kan het bioritme verstoren. Ook kunnen de ogen straks heel slecht of niet tegen het felle daglicht, heb ik gehoord toen ik de indrukwekkende docu zag over Natasha Kampusch, die maandenlang in een kelder opgesloten zat. Toen zij na een lange tijd weer buiten kwam, kon ze geen daglicht zien, het was even donker (voor haar) als in die kelder. Het heeft erg lang geduurd voordat haar ogen weer daglicht zagen en verdraagden. Toegevoegd na 2 minuten: Dat zal dus ook het geval zijn bij de mijnwerkers, als ze over 4 maanden weer het daglicht in zullen stappen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100