Hoe kom ik achter de bloedgroep van mijn dochters?

Ik heb O pos en mijn man A neg. Dus welke kunnen mijn dochters dan hebben??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je dochters kunnen zowel de bloedgroep A als O hebben. Dat hangt van de vader af. Hij heeft bloedgroep A, maar kan homozygoot zijn (twee allelen met A voor dit gen) of heterozygoot (een allel met A en een met afwezigheid van A of B). Voor de rhesusfactor geldt hetzelfde. Dat kan dus ook positief of negatief zijn. Maar de eenvoudigste manier om de bloedgroep te bepalen is door dit te laten bepalen door een arts (door wat bloed te prikken). Het is sowieso handig om dit te weten voor als je eens een bloedtransfusie nodig hebt. Toegevoegd na 13 minuten: Voor het resustype werkt het iets anders. Daarbij zijn er twee vormen: het eiwit is aanwezig of niet. De aanwezigheid op een allel wordt aangegeven met een D en de afwezigheid met een d. Als jij rhesus positief bent heb je dus óf Dd of DD. De vader heeft dd. Als je Dd hebt dan hebben je kinderen 50% kans rhesus positief te zijn en 50% negatief. Als je DD zou hebben dan zijn al je kinderen rhesus positief. Toegevoegd na 36 minuten: (afbeelding laden duurt lang, je kunt er wel op klikken).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedgroep
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseact...

daar zijn meerdere combinaties mogelijk , een klein bloedtestje bij de dokter is het enige echte antwoord .

A (pos of neg is niet duidelijk) Er is één gen dat de bloedgroepen bepaalt. Van dit gen zijn er drie vormen. Deze vormen worden aangeduid met A, B en O. Hoe is je eigen bloedgroep samengesteld? Iedereen heeft van elk gen, dus ook van het gen voor de bloedgroep, twee kopieën. Van beide ouders heb je elk één kopie gekregen. Van het gen voor de bloedgroep kan je van je vader en moeder dus een A, B of O erven. Als iemand bijvoorbeeld van de vader een A en van de moeder een B erft, heeft iemand bloedgroep AB. Als iemand van beide ouders bloedgroep A erft heeft hij/zij zelf bloedgroep A. Bloedgroep O is ondergeschikt aan A en B. Erf je dus van je moeder een A en van je vader een O, dan heb je kopie A en O, maar bloedgroep A. In dit schema zie je welke kopieën van het gen voor bloedgroepen tot welke bloedgroep leidt: A + A leidt tot → A A + O leidt tot → A B + B leidt tot → B B + O leidt tot → B O + O leidt tot → O A + B leidt tot → AB Toegevoegd na 1 minuut: A of O trouwens, zie verdere uitleg in onderstaand artikel. een bloedtest is de enige manier om dit zeker te achterhalen. Toegevoegd na 3 minuten: Als van de ouders bekend is of ze rhesuspositief of rhesusnegatief zijn, staat in deze tabel of een kind dit ook zal zijn. Rhesusfactor ouders Rhesusfactor kind Positief + positief Positief of negatief Positief + negatief Positief of negatief Negatief + negatief Negatief Verder verwijs ik echt naar de site, kan anders net zo goed die hele pagina hier neerzetten, het is een zeer duidelijke uitleg voor de mogelijkheden.

Bronnen:
http://www.erfelijkheid.nl/faq/vader.php

Moet door middel van een bloedtestje bepaald worden.

Door dit te gebruiken EASY HOME BLOEDGROEP ZELFTEST.

Bronnen:
http://www.efarma.nl/pages/ItemInfo.asp?It...

Je dochters kunnen dan zowel A als O zowel positief als negatief hebben. Maar eigenlijk kom je daar niet achter, en waarom zou je, als er geen reden voor is ? Bloedgroep A komt iets meer voor dan O, en positief iets minder dan negatief, dus statistisch gezien is de kans dat ze A+ zijn het grootst, maar dat is geen zekerheid.Ze kunnen ook zomaar allebei de zeer 'gewilde' bloedgroep O- hebben. Je zou aan de huisarts kunnen vragen of ze het willen testen, maar ik denk niet dat dat vergoed zal worden. Als je je opgeeft bij de bloedbank als donor, kom je automatisch achter je bloedgroep, maar daar komen ze pas vanaf een jaar of 16 voor in aanmerking. Dat ik de bloedgroep van mijn beide dochters weet (A+, net als mijn man) komt omdat ik zelfs O- ben. In dat geval testen ze namelijk meteen na de geboorte het navelstrengbloed omdat de moeder dan zo snel mogelijk anti-D moet hebben bij een rhesus-positief kind (beide keren dus), om rhesusproblemen bij een volgende zwangerschap te voorkomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100