Kan een persoon tegelijkertijd linkshandig én rechtsbenig zijn? (of precies anders rechtshandig en linksbenig)

Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld een jongen die zijn linkerhand de voorkeur geeft om mee te schrijven en tijdens het voetballen de voorkeur naar het rechterbeen gaat.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat kan. Op de linkshandigen hyves is er zelfs een onderwerp aan gewijd. Een aantal hyvers geeft hier aan dat ze linkshandig en rechtsbenig. zie de link.

Bronnen:
http://linkshandigen.hyves.nl/forum/298802...

Ja. Ambidextrie (van het Lat. ambo "beide" en dexter "rechts") of tweehandigheid is het fenomeen dat iemand zowel links- als rechtshandig is. Soms wordt ambidextrie noodgedwongen aangeleerd wegens een arm- of een polsbreuk. Bij sommige mensen komt ambidextrie nog voor omdat natuurlijke linkshandigheid vroeger op scholen (en vaak ook thuis) werd ontmoedigd of zelfs verboden, waardoor een kind gedwongen rechtshandig leerde schrijven. Anderen zijn van nature even vaardig met links en rechts en hebben geen duidelijke voorkeurshand. Een bekend voorbeeld daarvan was Leonardo Da Vinci. Soms is ambidextrie een voordeel, zoals bij tennissers, pianisten, polospelers etc. Het woord ambidextrie wordt ook gebruikt voor iemand die met beide voeten even vaardig is, wat dan weer voor andere sporten zoals voetbal en hink-stap-springen en dergelijke een voordeel kan zijn. De meeste mensen zijn of rechts- of linkshandig en ambidextrie komt dan ook niet vaak voor. Een nadeel van ambidextrie kan zijn dat de persoon ermee moet leren omgaan. Sommigen lijden nogal aan besluiteloosheid over de te gebruiken lichaamshelft, wat bijvoorbeeld bij sporten nogal een nadeel is. Er zijn linkshandigen die de term ‘ambidexter’, wat immers letterlijk zoiets als twee rechterhanden hebbend betekent, als onaangenaam en enigszins discriminerend ervaren. Daarbij gebruikt men de uitdrukking "twee rechterhanden hebben" voor mensen die erg handig zijn in tegenstelling tot degenen die "twee linkerhanden hebben".

Bronnen:
http://ambidexter.hyves.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ambidextrie
http://www.youtube.com/watch?v=HiDaYhq47Ds

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100