Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt het dat je huid van de handen gaan rimpelen als je lang in water zit. De binnenkant rimpelt wel terwijl de buiten kant niet

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
1.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het epidermis, de buitenste laag van de huid is opgebouwd door cellen die ‘keratinocyten’ heten. Ze zijn gemaakt van een proteïne dat ‘keratine’ heet. Deze cellen delen zich snel aan de onderkant van het epidermis, ze duwen de bovenliggende cellen naar boven.
Als ze halverwege zijn, dan gaan ze - volgens plan - dood.
De celkern verschrompelt zodat er lagen ontstaan van celwanden (lipiden) en keratine, dat graag water opneemt.
Wanneer je handen onderdompelt, neemt de keratine dat op en zwelt op. De binnenkant van de vingers zwelt niet op, alleen de buitenkant. Die wordt dus ‘te ruim’ en gaat rimpelen.
Dit alles gebeurt bij je vingers en tenen, want daar is de epidermis veel dikker dan ergens anders op je lichaam.
Het water verdampt weer snel als je uit het water komt, waarna je huid vaak droger is van voor het bad.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Aan de bovenkant van je hand zit al wat meer ruimte: het vel zit minder vast dan bijv. je vingertoppen.
Hierdoor zal het uitzetten van je vel niet snel opvallen als rimpels.
(Lees meer...)
13 jaar geleden
Laat mij dit even duidelijk maken a.h.v. een fictief experiment. Stel: je hebt een doek, een stuk stof van 1m x 1m. Als je water op dit doek brengt, wordt het water geabsorbeerd en zet de stof uit. De doek wordt dikker en groter, neem 1,2m x 1,2m (zie figuur).
Neem nu dezelfde (droge) doek en een stuk plastic van eveneens 1m x 1m. Je legt dat precies onder de doek en je kleeft deze twee materialen zorgvuldig en overal aan elkaar. Als je hierop nu water brengt, dan zal dat geabsorbeerd worden door de doek, maar het stuk plastic neemt geen water op. De doek zet uit, het stuk plastic niet, maar omdat ze aan elkaar gekleefd zijn, zal het geheel plooien vertonen (zie figuur). Dat komt omdat de oppervlakte van de doek vergroot, maar a.h.w. tegengehouden wordt door het aangehechte stuk plastic.

Dat is eigenlijk wat er op veel kleinere schaal gebeurt met de huid op de vingertoppen als er gedurende lange tijd contact is met water. De huid heeft ook verschillende lagen en je kan aannemen dat de buitenste laag water vanuit de omgeving (badwater) opneemt, maar vastgehecht zit op de laag daaronder, waardoor er plooien of rimpels zullen optreden, omdat de buitenste laag in oppervlakte vergroot.
Het feit dat vooral voeten en vingertoppen verrimpelen heeft te maken met de unieke dikte en structuur van de buitenste laag op die plaatsen.

Het is natuurlijk nog ingewikkelder dan dat, want waarschijnlijk zijn er, naast dode weefsels en verhoorningen, ook huidcellen die water opnemen en daardoor zwellen. De opname van water wordt vooral gezien bij zoet water en veel minder of niet bij zout water. Dat heeft te maken met de zoutconcentraties binnen en buiten de cellen en wordt verklaard door een fysisch proces van “osmose”. Observaties en wetenschappelijke experimenten toonden inderdaad aan dat bv. zeewater veel minder of geen verrimpeling veroorzaakt.

Tot slot nog even meedelen dat het proces niet schadelijk is voor de huid, tenminste, als er zich geen schadelijke chemicaliën in het water bevinden en als je geen week aan een stuk in je bad blijft zitten ;-). Als het contact met het water stopt, dan zal het opgenomen water weer uit de bovenste laag verdwijnen en verdampen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding