kan stress je eetlust bederven en hoe los je dit op

stress

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, zéker kan dit!! Als je vreselijk loopt te stressen, ga je helemaal aan hongersignalen voorbij, dus vlieg je zonder ontbijt, maar met een heftige bak koffie(die je een gevuld gevoel geeft!!) de deur uit, en duikt onder in alles-wat-dírect-klaar-moet...Tussendoor neem je, bij je zoveelste bak koffie, achteloos een aspirientje-of-'tig', omdat je knallende koppijn krijgt, en als je 's avonds laat, ietwat nahijgend, thuiskomt, staat je hoofd meer naar een borrel dan naar een maaltijd, laat stáán, dat je nog de puf of het geduld hebt een maaltijd klaar te maken... Hooguit schiet je onderweg naar huis de snackbar in, of de chinees, om het, evt. met nog wat meegenomen werk, volledig gedachteloos naar binnen te schuiven.... Dat dit pure roofbouw plegen is op je lichaam, hoef ik hier niet aan toe te voegen.... Je lost dit op, door 'eten' in je dagprogramma in te bouwen : 's morgens kan je zo'n drinkontbijt nemen, tussen de middag moet je je gewoon dwingen een half uur naar buiten te gaan, de zon op je snoet te voelen, en een broodje gezond of een salade met alles-erop-en-eraan te eten : kip, ei, vis : eiwitten. En 's avonds ben je met een pizza echt niet klaar : bij AH hebben ze stoommaaltijden, die redelijk veelzijdig zijn, of je kan bij een groentenboer een verse stamppot halen. Een tijd veel van jezelf vergen is helemaal niet erg, maar realiseer je, dat je kacheltje op hoge toeren brandt, dus dat je er echt voedsel in zal moeten stoppen, wil het blí'jven branden... Lichtverteerbaar eten zal je beter bekomen dan een enorm zware maaltijd, maar sta er af en toe bij stil, wat je lichaam je vertelt. Als ik, onderweg naar huis, na een drukke dag, onbedwingbare zin heb in andijvie of spinazie, weet ik, dat ik te weinig ijzerhoudende dingen gegeten heb, en een avocado met een lekkere vinaigrette (kant en klaar) kan een prima avondeten zijn als je écht geen tijd hebt. Of tomaten met mozzarella, basilicumblaadjes, en een scheutje olijfolie en balsemico is ook heel snel gemaakt, en je hebt (bijna) geen afwas....

Het kan er wel invloed op hebben, in elk geval. Sommigen krijgen geen hap door de keel en anderen gaan juist maar raak eten! Geen van beide is op den duur goed. Daarom is het verstandig om te kijken waar de stress vandaan komt en zien of je daar iets kunt oplossen. Stress is sowieso niet goed voor een mens. Zeker niet als het langdurig is. Een klein beetje stress (bijvoorbeeld voor een tentamen) geeft niet. Daar word je alleen maar scherper van.

Stress kan zeker je eetlust bederven. Ik denk niet dat dit echt op te lossen is, maar je kunt er natuurlijk wel een beetje op inspelen. Toen ik depressief was en ook niet kon eten heb ik vooral bananen en toetjes gegeten. Vooral bananen zijn in dat geval goed omdat ze veel vit.B bevatten en dit is goed voor je zenuwstelsel. Probeer in ieder geval wel te blijven eten, ook al is het niet veel. Doe je dit niet en duurt het te lang dan kun je last krijgen van je darmen.

Jazeker, evenals door stress je juist gaat eten, zoals Dony van de X-Factor. Hoe los je dit op? Door de stress te verminderen natuurlijk. Je moet altijd de oorzaak weghalen en niet aan symptoom bestrijding doen. Zorg dat jij het allemaal weer leuk gaat vinden in het leven.

Stress heeft een zeer grote invloed op heel het lichaam alsmede het funtioneren daarvan. O.a. de werking van de speekselklieren wordt er sterk door beïvloed. Dus ook het op te nemen voedsel wordt niet optimaal 'opgevangen' Als gevolg hiervan gaat het lichaam als het ware zelf zijn voorzorgsmaatregelen treffen door de eetlust wat te temperen. En hoe los je dit nu op, hè? Ontspannen is hier het sleutelbegrip. Stress is immers een (dikwijls langdurige) spanning. Dus wordt je vraag nu: Hoe kun je eigenlijk ontspannen? Ga liggen en tracht de wereld en al wat je spanning geeft even uit je gedachten te bannen. Concentreer je sterk op enkel fijne, leuke en aangename dingen/zaken. Doe dit elke dag een aantal keren gedurende enige tijd en geloof daarbij oprecht in het positieve van en bij jezelf. Die ontspanneng komt er dan absoluut wel voor jou. Hopelijk heb ik je vraag zo beantwoord. Succes dus! Gr. Ton

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100