Is het waar dat je longen zichzelf verversen tot je 21e en je dus gwn kan roken tot die tijd?

Een paar vrienden van mij waren gister aan het vapen met elektrische sigaretten. Ze zeiden dat dit geen kwaad kon omdat je longen zich verversen tot je 21e. Is dit waar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Al je lichaamscellen vernieuwen zich, ook nadat je 21 bent geworden. Maar stel je voor dat je elke dag met een bepaald shirt onder de douche gaat. Dat shirt wordt nat, droogt een beetje op maar blijft hier en daar vochtig, en wordt de volgende dag weer nat droogt een beetje op en blijft weer vochtig. Zo werkt het in je longen ook, de stofdeeltjes van het roken komen in je longen,een deel zal misschien weer uitgeademd worden (net als dat shirt droog wordt) maar de rest blijft zitten en er komt meer bij, ook op die schone cellen die zich net opnieuw aangemaakt hebben. Verder is het best moeilijk om eerst te roken en dan als je 21 bent te stoppen omdat dan je longen pas vervuild zouden worden, veel makkelijker er niet aan te beginnen

Het probleem van roken zit niet alleen in het feit, dat de cellen zich wel of niet periodiek vernieuwen, maar draait vooral om het teerprobleem. In teer zitten halfverkoolde stoffen, algemeen omschreven als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs). Deze blijven niet alleen in je longen zitten, maar worden ook in de rest van het lichaam opgenomen. PAK’s zijn een groep van honderden organische stoffen opgebouwd uit twee of meer benzeenringen, welke vooral in de belangstelling staan vanwege de daaraan toegedichte carcinogene eigenschappen. PAK’s ontstaan bij onvolledige verbranding of verkoling van diverse koolstof bevattende materialen. Daartoe behoren onder andere fossiele brandstoffen, voedingsmiddelen en hout. Paks worden bijvoorbeeld gevormd bij de vergassing van kolen, bij het aanbranden van eten (barbecueën), het verstoken van brandstof en zitten ook in sigarettenrook. Je lichaam bestaat uit zo’n 300 verschillende celtypen die allemaal een andere levensduur hebben. Sommige cellen leven slechts een aantal uren of 2 tot 3 dagen, terwijl andere cellen 4 maanden of zelfs 8 tot 10 jaar leven. De cellen kunnen zich vernieuwen, maar heel veel stoffen als PAKs en PCBs én tatoo-pigmenten blijven de rest van je (verkorte??) leven in je lichaam.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Polycyclisch...
https://www.menselijklichaam.nl/cel/cellen/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100