waarom rommelt je buik?

Waarom rommelt je buik? Ik heb geen honger ofzo, maar toch blijft mijn buik de hele dag door "rommelen". Wat is daar het nut van?

Weet jij het antwoord?

/2500

De vertering in je darmen zorgt ervoor dat er gasbellen ontstaan. Als je darmvloeistof dun is, dan borrelen de bellen met de spierbewegingen van je darmen mee. Dat veroorzaakt het borrelen. Dit hoor je meestal als je maag leeg is, want dan heb je relatiefg veel vloeistof in de darmen

Dat is de spijsvertering en de z.g. peristaltische bewegingen van het doorduwen in je darmen.

Bronnen:
http://www.spijsvertering.info/over-spijsv...

Het kan natuurlijk ook wel dat je dat hoort na het eten, zeker als je ook nog wat lucht hebt meegehapt. Het normale rommelen van de darmen komt ook door die peristaltiek (het samenknijpen van de darmen om de darminhoud te verplaatsen). Rommelen klinkt harder als er ook veel gas/lucht in de darm zit, vandaar dat het rommelen bijna altijd van de dunne darm afkomstig is.

"Het borrelen van de maag heeft een medische benaming: borborygmie. Borbor en borrelen, mooi ezelsbruggetje dus u moet dit wel onthouden. De oorzaak is het verplaatsen van vloeistoffen en gassen in de darmen omdat de hersenen een tekort aan bepaalde voedingsstoffen registreren. Ons praktisch brein stuurt in zo'n geval signalen naar de darmen en de maag om alle nog overgebleven stukjes voedsel te verteren, alsof ze de restjes van het bord willen aflikken. Tijdens dit proces worden de laatste beetjes voedingswaarde eruit geperst. Op een bepaald moment is er niets meer over, tenzij maagsappen en -gassen. Als alles op is gaan die maaggassen en -sappen zich verplaatsen, dat doen ze met behulp van samentrekkingen van de maagwand." Toegevoegd na 5 minuten: Om dat borrelen van je maag te voorkomen, kan je zorgen dat je maag altijd een beetje vol zit. Als je dus merkt dat je maag aan het knorren is, eet even een paar happen brood of een paar koekjes of iets anders. Zelfs als je geen honger hebt kan dit goed helpen. Daarbij blijkt een dergelijk dieet (waarbij men het voedsel beter verdeeld over de dag naar binnen krijgt) ook nog gezonder te zijn dan wanneer men drie grote maaltijden per dag tot zich neemt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100