Hoe uit zich dat?

Als je informatie over autisme opzoekt, staat er overal ook wel dat ze niet tegen veranderingen kunnen. Hoe zal een autistische reageren op verandering? En hoe kun je dan het beste reageren als niet-autistische?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik kan natuurlijk niet voor alle mensen met een autisme spectrum stoornis spreken want die zijn heel verschillend, maar wat ik er uit de praktijk van ken: Veranderingen leveren angst voor het onbekende op. Een autistische reactie is dat je dan reageert met boosheid terwijl je eigenlijk bang bent. Je gaat in de verdediging en verzint allerlei redenen waarom je niet mee kunt doen met de verandering. Je gaat mopperen of hysterisch doen of lelijke dingen zeggen of met deuren smijten. Praktijkvoorbeeld: onaangekondigd bezoek aan een normaal gesproken heel leuk gevonden pretpark resulteert in 'n uur lang gefoeter en gemopper, omdat het niet past in het beeld dat de autist had van de dagbesteding. Als hij er dan eenmaal is, gaat het prima, want het is wél leuk. Hoe je als niet-autistische medemens het beste kunt reageren: van tevoren aankondigen wat er gaat gebeuren. De persoon met a.s.s. rustig de kans geven om te wennen aan het idee dat er wat gaat gebeuren. Aangeven dat het best heel leuk kan worden, ook al lijkt het nu anders en eng. Maar dat kan natuurlijk niet altijd, soms gebeuren dingen gewoon onverwacht. Dan kun je het beste het boze gedoe relativeren (ook al zegt de persoon met a.s.s hele rottige dingen) en proberen positief te blijven. Niet boos worden, dan wordt de persoon met a.s.s. alleen maar banger (dus bozer op jou).

verandering geeft paniek, want de persoon met autisme verliest dan het overzicht. Paniek kan zich op vele manieren uiten: schreeuwen bijv tot totaal in zichzelf terug trekken wat jij het beste kunt doen is een verandering in etappes introduceren

Bronnen:
http://www.leren.nl/cursus/sociale-vaardig...

Het lang vantevoren vertellen, en elke dag opnieuw vertellen, helpt. Bij zware autisten moet ook iets kleins als over een paar weken een dagje ergens naartoe gaan, op die manier verteld worden, zodat hij/zij vast aan het idee kan wennen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100