Kun je gezond veganistisch eten zonder extra supplementen te gebruiken?

Dus kun je echt gezond veganistisch eten zonder ook maar iets van een supplement of aanvulling extra te gebruiken? Dus puur een veganistisch dieet zonder een tekort aan iets.

Weet jij het antwoord?

/2500

Helaas niet. Er zijn diverse vormen van vitamine B12 en de soorten die je in plantaardig voedsel vindt kunnen mensen niet goed opnemen. Dus bijv. spirulina geeft helaas geen B12. De mens is van nature een verzamelaar die ook kan jagen. Dus we eten allerlei dierproducten. Eieren zijn makkelijk te vinden in de natuur. Gelukkig kunnen we tegenwoordig ook heel goed B12 uit bacteriën halen en daar supplementen van maken of het toevoegen aan bestaande voedingsmiddelen. Een nieuwere ontwikkeling zijn shakes waar alle voedingstoffen in zitten. Dus als je bacteriën niet als niet veganistisch ziet kun je heel goed eten zelfs zonder pillen te slikken door voeding met toegevoegde waardes te consumeren. Alsnje veganisme betekend dat je geen bacteriën kan eten dan heb je een probleem. Je kan niet zonder bacteriën. Gelukkig tellen de meeste veganisten bacteriën niet mee als dieren. En eigenlijk eten we die niet zozeer als dat we ze opnemen en er mee samen leven. Dit heet de maag en darmflora.

Nee, veganisme is niet verenigbaar met gezondheid, en eigenlijk onnatuurlijk -veganisme is mogelijk geworden door industriële voedselproductie. Naast B12 (iets dat van nature alleen in dierlijke producten voldoende voorkomt), is ook vitamine D een probleem, alsmede diverse mineralen. Ook hoogwaardig eiwit is moeilijk te krijgen als je plantaardig eet. De harde waarheid is, dat de menselijke spijsvertering is geoptimaliseerd op vlees en andere energiedicht voedsel met veel hoogwaardig eiwit, vitamines en mineralen. Onze darmen zijn relatief kort, we hebben geen extra magen of grote blinde darm, onze kaken ongeschikt voor vezelrijk eten. Wie relatief zeer veel plantaardig eet, moet gericht moeite doen om toch aan voldoende vitamines (vooral B12 en D), mineralen, en eiwit te komen. Dat moet via vlees (inclusief vis, ei, zuivel) of via supplementen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100