Ik lees net in de krant dat diabetes 4 tot 6 keer zoveel voorkomt onder moslims dan niet moslims, hoe komt dat?

Wat is daar de oorzaak precies van? Bedankt. Zie link:

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28250698/__Moslimdiabeten_slaan_ramadanadvies_in_de_wind__.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat klopt en dit vooral tijdens/door de Ramadan die veel van het natuurlijke metabool systeem 'eist' . Verder is de voedingsgewoonte mee bepalend en zijn ze meestal dol op zoet dadels en vijgen , honing , baklava etc en daarmee ook meer kans op overgewicht. Zie ook : http://www.allesoverdiabetes.com/ramadan-en-diabetes Toegevoegd na 1 uur: Waarom een - geen idee ;) Andere bron is ook deze: http://nieuws.marokko.nl/15846/ramadan-botst-met-diabetes/ en naast vele gesprekken en tussenpersoon zijnde in ziekenhuis ligt naast de genetica dit aan overgewicht en grotere 'pieken en dalen' in de voedselopname. die kunnen zorgen voor disbalans insulinehuishouding.

In het artikel staat "Suikerziekte komt onder allochtonen veel vaker voor dan onder Nederlanders, bij Turken en Marokkanen bijvoorbeeld vier tot zes keer zo veel." Er staat dus, voor de duidelijkheid, niet "moslims". Het diabetesfonds geeft overigens lagere cijfers: "Bij mensen van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst komt diabetes twee tot drie keer vaker voor dan bij autochtone Nederlanders". Behalve eerstegeneratieallochtonen hebben ook ouderen, lager opgeleiden, mensen met een lager welvaartsniveau en mensen met overgewicht vaker diabetes. Deze cijfers zeggen echter niets over oorzaak en gevolg in de samenhang. Waarom sommige groepen niet-westerse allochtonen vaker aan suikerziekte lijden, is niet exact aan te geven. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol. Een verband tussen genen en het ontwikkelen van suikerziekte wordt bijvoorbeeld niet uitgesloten, maar het onderzoek ernaar staat nog in de kinderschoenen. Ook de plotselinge overgang van een niet-geïndustrialiseerde samenleving naar een westers geïndustrialiseerd land wordt door onderzoekers vaak genoemd als mogelijke oorzaak. Net als leefstijlfactoren, waaronder voeding en beweging, die van invloed zijn. Zo kampen Turken, Marokkanen en Antillianen vaker met overgewicht dan autochtonen. Tenslotte schijnt er ook een verband te bestaan tussen het ervaren van discriminatiestress en de ontwikkeling van ziektes.

Bronnen:
http://www.mikadonet.nl/artikel.php?artike...
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2014/46/st...
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes...

Type 2 diabetes ontstaat door een combinatie van 'verkeerde genen' en 'verkeerd eten'. Wat precies 'verkeerd eten' is, is controversieel, maar de kern lijkt te bestaan uit 'te veel eten' en/of 'te veel koolhydraten' eten. Met betrekking tot de 'verkeerde genen' is het eigenlijk zo, dat Turken en Marokkanen normaal zijn; het is niet zo dat zij gevoeliger zijn, west-Europeanen zijn ongevoeliger voor diabetes type 2. Polynesiërs zijn nog gevoeliger; daar is de prevalentie zo'n 30%. Er is geen goede verklaring voor, maar een theorie is, dat wij in West-Europa al enigszins gewend zijn geraakt aan een dieet dat relatief rijk is aan koolhydraten (veel aardappels!) terwijl de rest van de wereld veel meer vet eet.

Bronnen:
Gary Taubes; Good calories Bad calories (boek)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100