Kan je alleen met een goed dieet volstaan als je beginnende diabetes hebt?

Ik zal het uitleggen: stel je hebt een hoge suiker gemeten bij de dokter, 8,2 in nuchtere toestand. En die persoon heeft dat (hoogstwaarschijnlijk) gekregen door het hele leven overgewicht te hebben en ongezond te leven (roken, echt te dik, niet sporten). Zoals helaas vele mensen in deze welvaart wereld. Suiker zit niet in de familie en het is pas sinds kort dat de suiker zo hoog is. Nu gaat het mij om het feit dat die persoon altijd al de makkelijkste weg zoekt voor dingen, eerder pilletjes pakken voor iets dan je levensstijl aanpassen etc. Dat moet die persoon natuurlijk zelf weten, dat is zo. Maar ik maak mij erge zorgen om diegene. Ze zegt nu dat zij wel medicijnen moet omdat ze slechte ogen heeft, dat de arts dat zei. Dat kan natuurlijk, ik ben geen arts. Maar ik ben bang dat ze dus niet gaat diëten en niet gezonder gaat leven uit gemakzucht. Dus dat ze slecht blijft leven met een smoes en dus wel medicijnen moet. Dit omdat ze nu al met excuses komt om niet haar leven aan te hoeven passen. Ik ben bang dat zij dus erg ziek word en blijft. En diabetes kan echt erg en dodelijk zijn als je je niet aanpast. Kan iemand mij vertellen of je wel écht medicijnen nodig hebt in zo een geval of dat een dieet volstaat. Ik wil haar niet verliezen.

Toegevoegd na 30 seconden:
Ik hoop dat ik het duidelijk heb uitgelegd. Ik zit er best mee..

Weet jij het antwoord?

/2500

Indien haar suiker niet te hoog staat zou dit eventueel nog met een streng dieet kunnen verholpen worden,maar daarvoor bespreek je dit best met haar arts die dan zo nodig naar een diëtiste kan doorverwijzen.

Diabetes en obesitas/te zwaar/overgewicht gaan vaak samen. Als dat zo is, dan is er zeker iets te doen door 'anders' te leven en 'anders' te eten. Noem het niet lijnen of dieet, noem het beter ANDERS eten, dat is het ook, terwijl lijnen of dieet aan een tijdelijke periode doen denken is anders eten dus voor altijd, anders leven dus. Ik ken iemand die te zwaar was, moest 20 kilo afvallen en zij ging NOG minder vlees eten , zelfs in de zomer zo'n 3 maanden lang helemaal GEEN vlees, viel hierdoor gigantisch af. a) at daarvoor alleen af en toe vis, toen alleen nog maar groente en fruit b) veel bewoog, lopen. Bewegen is altijd belangrijk, fors overgewicht gaat bijna altijd samen met niet of heel weinig bewegen. Schrap (bijna) alle suiker, schrap heel veel koolhydraten (nee honger hoeft niet, vervang door gezonde vetten en eiwitten) en bewegen Dit is wat beweging met je lichaam doet: -Het verhoogt de gevoeligheid voor insuline, waardoor je bloedglucoseniveau stabieler en lager wordt -Het laat je bloeddruk dalen -Het zorgt voor meer spiermassa en minder vetmassa -Het versterkt je botten -Het verlaagt je cholesterolgehalte -Het verlaagt je kans op hart- en vaatziekten -Het brengt je in een goede stemming, en je wordt minder moe -Het vermindert stress Alleen maar goede redenen dus om toch echt wat te bewegen zo nu en dan. Minder stress Meer groenten In de bron staan nog meer punten/tips, teveel om hier allemaal te posten. Of je alleen met een dieet kunt volstaan? nee, nou het is allereerst afhankelijk van de feiten, bloedwaarden, zelfs niet alleen met een andere levensstijl. Raadpleeg de arts (is al gebeurd, eenmalig?, dagelijks diverse keren meten zou een beter overzicht geven). Daarnaast is zoals gezegd een andere instelling nodig om over te gaan om ANDERS te eten en ANDERS te leven, niet eventjes, maar DEFINITIEF. Het vereist inzicht in je gezondheid in het probleem dat je hebt. Misschien moet de huisarts of de poh (praktijk ondersteuner huisarts) het nog eens uitleggen aan je vriendin. Dat werkt vaak verhelderend en bovendien: 'vreemde ogen dwingen', maar inzicht is dus vereist en daarmee besef dat het geen kwestie is van 'een pilletje'. Misschien helpt het om haar te vertellen, dat zij als zij zo doorgaat (binnen niet al te lange tijd?) kans loopt over te moeten gaan op het (zelf) spuiten van insuline. Is geen fijn vooruitzicht. Toegevoegd na 6 minuten: Roken helemaal verkeerd, zeker in combi overgewicht / diabetes. Degene die afviel at eieren + beetje brood.

Bronnen:
https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/a...

Alleen een dieet KAN voldoende zijn, maar ALLEEN bij beginnende diabetes. En je moet je er echt aan houden! Daarnaast is regelmatige controle nodig, want de diabetes kan ernstiger worden en dan helpt een dieet niet meer. Dat stadium moet je zien te vermijden, want anders heb jij gelijk met jouw zorgen dat diabetes heel ernstig kan zijn. Ga zeker niet af op de beweringen dat een dieet "altijd" zou helpen en dat medicatie "troep" zou zijn. Het geloof in dergelijke beweringen heeft al bij teveel mensen tot ernstige schade geleid. Toegevoegd na 2 minuten: Of een dieet kan (dus niet: zal) helpen hangt ook af van de soort diabetes (type 1 of type 2). Vraag dat zeker na bij een echte kenner (de huisarts dus). Toegevoegd na 8 minuten: Deze persoon heeft overigens wel wat extra kans dat een dieet helpt, zelfs al is dat misschien maar tijdelijk. Dat komt doordat bij haar de oorzaak waarschijnlijk in haar overgewicht zit. Dus afvallen en regelmatig bewegen (tot langdurig zweten aan toe) KAN (geen garantie...) haar helpen. Als bij haar de diabetes losstaat van haar overgewicht, heeft ze natuurlijk geen hogere kans dat een dieet voldoende zal zijn.

Dit zou wellicht kunnen, dat hangt van de situatie af. Maar waarschijnlijk gaat dit bij deze persoon niet lukken, omdat hij/zij zo 'gemakzuchtig' is. Het is makkelijk oordelen dat iemand niet wilt. Het is net als bij roken: alleen kennis dat iets ongezond is, doet je nog niet doen stoppen. Misschien is er meer aan de hand, bijvoorbeeld emotie-eten of een eetstoornis. Zonder vaardigheden om te leren omgaan met emoties en stress, zal iemand zijn/haar gedrag niet zomaar kunnen veranderen. Probeer dan ook niet om te gauw te denken dat het onwil is. Ook een gemakzuchtige houding kan ergens vandaan komen. Wellicht weinig zelfvertrouwen om te kunnen veranderen, angst voor het onbekende, etc. Probeer begripvol te blijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100