Zijn dit symtomen van een overbelaste knie of een ingescheurde binnenste knieband?

Hallo!
Waarschijnlijk word dit een lang verhaal!

Een aantal jaar geleden is mijn knieschijf uit de kom geschoten waarbij mijn binnenste knieband gescheurd is. De ambulance deed vrij weinig en de huisarts verwees mij niet door naar het ziekenhuis. De huisarts gaf mij medicijnen tegen de zwelling (vocht), raadde aan om 2 weken niet te lopen en fysiotherapie te gaan doen.

Na deze periode ging het bij de fysiotherapeut weer fout en zij hebben mij doorgestuurd naar het ziekenhuis waar ik 1 week een spalk, 5 weken gips en op mijn kop kreeg omdat dat de eerste keer al gedaan had moeten worden.

Na deze tijd ben ik altijd wel enigszins last blijven houden.

Nu 3 weken geleden waren wij op vakantie en had ik op de 2e dag pijn in mijn voeten en heb ik een verkeerde beweging gemaakt tijdens het lopen.
Toen ik de derde dag wakker werd had ik heel veel pijn en was het dik door het vocht. Mijn been kon ik niet buigen, liep mank en was mijn knie instabiel en klapte regelmatig naar achteren. De 5e dag was het nog niet verbeterd en heb ik een brace gekocht en tot het einde van de vakantie gedragen. De brace zorgde ervoor dat het vocht afnam maar de pijn bleef. Beetje bij beetje ging het buigen na een week iets beter.
Nu inmiddels thuis heb ik nog altijd vrij veel pijn nadat ik een klein stukje gelopen heb, ook het strekken van mijn been na gebogen houding doet veel pijn met name aan de binnenkant van de knie.
De arts heeft mij wederom niet doorverwezen, vandaar mijn vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik hoor vaak mensen beweren dat hun huisarts ze 'niet door wilde verwijzen', terwijl dan negen van de tien keer blijkt dat er helemaal niet is gesproken over een doorverwijzing en de patiënt het simpele feit dat de huisarts niet spontaan doorverwijst opvat als een weigering om door te verwijzen en dan allerlei dingen gaan verzinnen om zonder verwijzing naar de specialist te kunnen en weet-ik-wat. Mijn vraag zou daarom zijn of je concreet gevráágd hebt om een verwijzing, en of je hebt uitgelegd waarom je dat wilt. Dus of je verteld hebt wat voor klachten je hebt, wat de invloed daarvan is in je dagelijks leven, en eventueel dat je je zorgen maakt. Meestal wil een huisarts best doorverwijzen als er sprake is van reële klachten, zélfs als hij dat medisch gezien niet per se noodzakelijk acht (maar het wel te onderbouwen is). Maar die arts kan niet ruiken dat jij graag een verwijzing wilt, dus als dat is wat je wilt, moet je dat gewoon vragen. Er zijn dan een paar uitkomsten mogelijk: 1) je krijgt een verwijzing 2) de huisarts legt je naar tevredenheid uit waarom dat niet nodig is 3) de huisarts legt uit waarom hij dat niet nodig vindt, maar jij bent het daar niet mee eens. Alleen in het 3e geval heb je potentieel een probleem. Als je dan nog eens met elkaar praat en je raakt het steeds niet met elkaar eens, dán kun je eens gaan nadenken over een second opinion bij een andere huisarts of een mogelijkheid om op een andere manier naar een specialist te gaan. Al zou ik dan eerst een fysiotherapeut in de eerste lijn suggereren, die ook nog eens de knie kan beoordelen en je dan óf goed verder kan helpen (door behandeling of zelfs uitleg van het standpunt van de huisarts) óf door - als hij het met je eens is - nog eens jouw standpunt aan de huisarts uit te leggen. Mogelijk relevante informatie voor je huisarts of eventueel de specialist is nog of je wellicht (ook) in andere gewrichten hypermobiel bent, dus of je overstrekbare en te beweeglijke (lenige, losse) gewrichten hebt. Je klachten zouden namelijk in dat plaatje passen, al is het natuurlijk ook mogelijk dat die patellaluxatie kwam door een andere oorzaak en je voetklachten en het 'naar achteren schieten' van je knie daar niets mee te maken hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100