Worden er nog dwangbuizen gebruikt?

welke regels zijn er mee verbonden? hoe werkt het? helpt het?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In Nederland worden, voor zover bekend, geen dwangbuizen meer gebruikt. Ze zijn ook niet meer van deze tijd en zijn terug te vinden in het museum. In de wet BOPZ wordt heel scherp bepaald in en onder welke omstandigheden vrijheidsbeperking mag worden toegepast.

Bronnen:
http://www.dwangindezorg.nl/vraag-en-antwo...

in nederland in de psychiatrie niet meer "Een dwangbuis werd vroeger gebruikt in de psychiatrie. Het is een op de rug sluitend jack met lange mouwen, waarmee onrustige psychiatrische patiënten in hun bewegingen belemmerd worden. Een dwangbuis wordt geassocieerd met geestelijk zieken en opstandige gevangenen." http://nl.wikipedia.org/wiki/Dwangbuis

Een mens die zwaar zwakzinnig is en gevaarlijk voor zijn omgeving wordt nog steeds vast gelegd. Ik heb ooit eens gesolliciteer in een instelling waar een zwaar zwakzinnige man al 15 jaar lang aan bed gefixeerd was. Er zijn wel strenge bepalingen en toezicht op het nakeven van de regels. In mijn praktijk heb ik ook gewerkt met separatie, en ook dat is streng geregeld. Daar zijn protocollen voor die moeten worden gevolgd.

Je hebt zweedse banden, waarmee je iemand aan bed kunt fixeren. Daar kun je ook nog een soort vestje aan vastmaken. Ook heb je polsbandjes. Voor alles moet je een middelen en maatregelen formulier tekenen. Dit alles gaat volgens strenge regels.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100