Kun je werkelijk je slaap te kort niet inhalen?

http://www.chronomed.nl/content/nieuwsitem.php?id=151

als je de volgende dag iets meer slaap lijk me de juiste weg

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ik werk in vaste nacht, en wat blijkt, naarmate de week vordert, hoe meer slaap je neemt, ik slaap volgens een vast schema, 's morgens om 6.00 thuis, nog wat computeren, omstreeks 08.00 in bed en dan val je gewoon in slaap, 8 uur later sta ik dan op en doe gewoon mijn ding. soms slaap ik wat bij in de sofa, maar dat zijn dan "hazeslaapjes".

Nee dat kan niet. Je kunt de tijd niet terugdraaien. Je kunt wel goed gaan slapen en dan loop je de achterstand in.

Natuurlijk kun je een tekort aan slaap wel inhalen. Dit artikel gaat denk ik voornamelijk over een chronisch slaaptekort. Mensen die bijvoorbeeld altijd doordeweeks te weinig slapen en denken dat ze dat in het weekend kunnen bijslapen. Dat ritme is niet bevorderlijk volgens deze onderzoekers. Het is natuurlijk wel zo dat ook het niet bevorderlijk is voor je ritme om telkens een andere slaaplengte te hebben. Maar een keertje niet genoeg slaap en dat de volgende dag inhalen moet volgens mij prima lukken (bij mij in ieder geval).

Slaaptekort kun je in tegenstelling tot wat de meeste mensen vaak denken, gewoon inhalen. Vandaar ook dat artsen soms een slaapkuur voorschrijven. Zou je echter te lang je slaap onderdrukken, dan zou je op den duur geestelijk overspannen gaan raken. Je zou eigenlijk de hele nacht moeten dromen om het droom tekort te kunnen inhalen maar ja, daarvoor slaap je dan uiteindelijk te weinig. Als je weinig slaapt heb je meer aan je dag, vinden veel mensen. En uit cijfers blijkt dat we gemiddeld steeds minder slapen. Iedereen heeft het steeds drukker en slapen lijkt dan tijdsverspilling. Voor een deel kunnen we die slaap wel missen. Wie van nature acht uur slaapt, kan zonder problemen een tijdlang met zes uur slaap toe. Maar na verloop van tijd halen we dat tekort weer in door extra te slapen, anders raken we oververmoeid. Toch blijkt dat we niet alle verloren slaap inhalen. Ongeveer eenderde deel van de verloren slaap wordt bijgeslapen. De rest is dus niet echt noodzakelijk... Zeker als het om een of twee nachten slecht slapen gaat, dan slaap ik vanzelf de volgende nacht wat langer en dan heb ik wel het gevoel dat ik het slaaptekort heb ingehaald.

Dit kan wel. Je kan ook 'voorslapen'. Dit heb ik pas gelezen maar ik kan heel het stuk niet meer vinden.

Je kunt dus zelfs vooruit slapen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100