wat kan ik doen tegen frequente migraine?

Ik gebruik gemiddeld 12x per maand 100mg sumatriptan om te kunnen blijven functioneren. Ik wil daar graag van af. Dus wat kan ik tegen de migraine aanvallen verder doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Heel erg, ik heb zelf 13 jaar lang migraine gehad met dezelfde frequentie. Medicijnen hielpen niet, dus ben kritisch gaan kijken wat de oorzaak zou kunnen zijn. Bij mij was het psychosomatisch, ik kon slecht tegen druk en was perfectionistisch. Ik ben aan de slag gegaan daarmee, in mijn geval geen hulp gezocht, maar gewoon boerenverstand en heel egoïstisch (zo voelt het) nee zeggen tegen dingen die stress veroorzaken bij mij. Ik ben nu al jaren migraine vrij, zelfs zelden hoofdpijn. Ik kan slecht tegen prikkels, dus vermijd dat en dat helpt. Sterkte, het is heel erg om zo te moeten leven. Toegevoegd na 6 minuten: Ik had minstens 12x per maand migraine, had het niet goed gelezen.

Ik ben al tientallen jaren migrainepatiënt. Drie jaar geleden zat ik boven de 12 triptanen per maand en ik wist dat ik iets anders moest gaan proberen, zeker ook omdat er veel vaatproblematiek in mijn familie voorkomt. Mij is destijds geadviseerd om neurostimulatie met de Cefaly te gaan uitproberen. Dit is de beste tip die iemand me ooit gegeven heeft. Ik weet dat het niet voor iedereen werkt maar voor mij is migraine nu iets van eens in de paar maanden. Veel succes!

Bronnen:
http://www.migraineoplossing.nl/vernieuwd-...

Zoals de antwoorden hierboven eigenlijk ook al laten zien is er bij niet-artsen nogal eens wat onduidelijkheid over migraine. Vaak wordt elke hevige vorm van hoofdpijn door leken migraine genoemd. Migraine is echter een heel duidelijk omschreven hoofdpijnsyndroom dat echt losstaat van andere vormen van hoofdpijn. Lastige is dan ook dan de klachten van migraine voor een deel overeenkomen met andere vormen van hoofdpijn. Om een voorbeeld te noemen: een flinke aanval van spanningshoofdpijn kan ook eenzijdige bonzende hoofdpijn geven met lichtschuwheid, misselijkheid, braken en vlekken voor de ogen. Dat je ooit de diagnose migraine hebt gekregen, ook als die terecht is, sluit natuurlijk niet uit dat je andere vormen van hoofdpijn krijgt. Voor artsen kan het soms ook erg lastig zijn duidelijk te krijgen of het echt gaat om migraine of toch om een andere vorm en ook voor artsen is vaak erg verleidelijk om hoofdpijnklachten bij een migraine-patient te duiden als hoofdpijn. Eerste stap die je (of je huisarts) zou moeten zetten als je medicijnen niet (meer) helpen is het heroverwegen van de diagnose. Met andere woorden moet er nagegaan worden of je hoofdpijn wel echt de migraine is; ook als de klachten herkenbaar zijn. Een bekende valkuil is bijvoorbeeld de analgetica-geinduceerde hoofdpijn (medicatieovergebruikshoofdpijn). Daarbij gebruikt een patient om begrijpelijke redenen (vaak hoofdpijnklachten) pijnstillers; bij langdurig gebruik kunnen pijnstillers helaas ook hoofdpijnklachten geven en instandhouden. Vooral mensen die 15 of meer dagen per maand pijnstillers of 10 of meer dagen per maand triptanen slikken lopen een sterk verhoogd risico op deze vorm van hoofdpijn (die helaas verrassend veel op migraine kan lijken.) Als jij en je huisarts en toch zeker van zijn dat je hoofdpijn alleen door migraine veroorzaakt wordt dan kan je natuurlijk een preventieve behandeling overwegen. Meestal worden daarvoor zogenaamde beta-blokkers (meestal propranolol of metoprolol) voor gebruikt. Deze middelen kunnen het aantal aanvallen halveren. Als de betablokkers niet gegeven mogen worden dan kunnen middelen als topiramaat of depakine, of als derde keus middelen als amitriptyline (off-label), helpen het aantal aanvallen te verminderen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100