Kun je werkelijk je leven, je overtuigingen, conditioneringen of bijvoorbeeld je gezondheid veranderen aan de hand van een boek of film of techniek?

En als jou dat gelukt is, via welke methode en in welk opzicht? Als het je jouw hele leven niet gelukt is een goed inkomen te genereren, vanwege omstandigheden of slechte carrièrekeuzes bijvoorbeeld en je hebt daardoor de overtuiging gekregen 'dat je gewoon niet goed bent met geld' of dat 'je de rest van je leven maar in soberheid moet leven', is het dan toch mogelijk om dit daadwerkelijk om te buigen van armoe naar welvarendheid? Niet alleen qua zelfbeeld maar dat er daadwerkelijk positieve verschuivingen in de praktijk plaatsvinden? Hetzelfde geldt voor gezondheid (kun je met een mentale shift genezen of jouw gezondheid constructief beïnvloeden), hardnekkig negatief gedrag, het rollenpatroon in families waar je, ondanks je stellige voornemen, steeds in terugvalt, veranderen? Op hogere leeftijd een talent ontwikkelen dat nooit eerder doorschemerde? Dwangneuroses of oud zeer ombuigen naar rust en vredigheid? Een chaotische inborst naar orde en regelmaat?
Dus door je gedachten volgens een of andere techniek dusdanig te beïnvloeden dat er zich een leven aan je openbaart dat in niets meer op je 'oude leven' lijkt en waarover je nooit had kunnen dromen dat jouw leven zo zou kunnen zijn?
(De voorbeelden slaan niet per se op mijn leven, ik vraag me alleen af of de talloze claims in de zelfhulpindustrie wel op de werkelijkheid gebaseerd zijn?)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jazeker, je kunt je leven, je overtuigingen, en zelfs je conditioneringen veranderen door een boek. Of een andere bron van informatie. Zelfs je conditioneringen (gewoontes) kun je veranderen. Door techniek ; en die techniek heeft meestal oefening. Je gezondheid is wellicht wat lastiger, daar heb je niet alles over te zeggen, maar je kunt hem wel bevorderen. Maar er zijn geen wonderboeken, films, technieken of cursussen. Je moet het zelf willen, er zelf achter staan, en -vooral- er zelf aan werken. En wat voor de één werkt , werkt voor de ander niet per se. Het is maatwerk. Het hoeft ook niet per se een zelfhulpboek te zijn ; veel waardevolle kennis heb ik gewoon uit romans, kookboeken, forumdiscussues, strips, geschienisboeken, medische naslagwerken, documentaires etc. Sterker nog, ik denk dat zelfhulpboeken wel eens de sléchtste en minst effectieve manier zouden kunnen zijn, omdat ze vaak tussen het koren veel kaf bevatten, onrealistische beloftes doen en frustratie in de hand werken. En zelfs de suggestie wekken dat lezen alléén voldoende is. En dat is het natuurlijk nooit. Veranderingen zijn altijd keihard werken. De voorbeelden die je noemt zijn vrij extreem, maar als een negatieve spiraal in het leven het gevolg is van gebrek aan kennis of inzicht, kan zelfs een klein stukje tekst een wereld van verandering in gang zetten. Maar dat geeft niet meteen garanties. Als je arm bent en van een boek vol spirituele onzin rijk wilt worden, dan had moet je boek SCHRIJVEN, en niet kopen. Van dat soort methodes wordt er vaak maar ééntje rijk. Veel van de problemen die jij noemt vragen ook niet om zelfhulp, maar om gedegen therapie - die je hard aan het werk zet. Want inderdaad, de claims uit de zelfhulpindustrie zijn maar op één ding gebaseerd : valse hoop verkopen. Ze kunnen uiteindelijk niet meer zijn dan een kleine aanvulling op een pad dat je zelf al bent ingeslagen of wilt inslaan, waar je de inspiratie en de passie voor op kunt brengen. Maar dat kan een goed gesprek met een vriendin ook. Of een artikel in een tijdschrift. De enige verandering in je leven die je kunt bewerkstelligen is die waar je aan werkt. En de eerste stap daarheen is altijd inzicht ; zelf zien wat je fout doet en moet veranderen. Daarin kunnen boeken en dergelijke wellicht de weg wijzen, maar ze kunnen je niet meenemen. De crux zit hem uiteindelijk in dat werken ; dat doen we liever niet. En daarom verkopen die boeken ook zo goed. Dat lijkt makkelijker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100