Is het schoonmaken van je lenzenbakje met water schadelijk?

Eén van de medewerkers van mijn opticien heeft eens gezegd dat het schadelijk is om je lenzen(bakje) schoon te maken met water, aangezien er bacterien in water zitten die ervoor kunnen zorgen dat je een ooginfectie o.i.d. kan krijgen (aldus deze medewerker). Niemand anders heeft mij dit eerder verteld. In hoeverre is deze uitspraak waar of niet waar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Deze uitspraak is geheel waar, tenminste als je van gewoon leidingwater uitgaat. Als je het water eerst kookt, dan is het veilig.

Nee, het is niet schadelijk. Ten eerste komen al die bacteriën (voor zover ze in het leidingwater zouden zitten) in veel grotere aantallen in je ogen als je doucht. Het water dat op je schouders valt "stuitert" uiteen in miniscule druppeltjes, en die komen in grote aantallen in je ogen terecht. Kijk maar eens over je linkerschouder terwijl de douchestraal op die linkerschouder valt, dan voel je direct wat ik bedoel. Aangezien dat geen enkel probleem is, zullen de veel kleinere aantallen bacteriën die in je lensbakje terecht komen al helemaal geen probleem zijn. Ten tweede zitten er aan je vingers veel meer bacteriën dan in het water. Je lenzen maak je schoon met je vingers en, als je harde lenzen hebt, ook in de palm van je hand (afhankelijk van welke schoonmaaktechniek je hebt aangeleerd). Ook al was je je handen vooraf nog zo goed, op de huid zitten nog steeds veel meer bacteriën dan in het leidingwater. Tenslotte komen er sowieso de hele dag door bacteriën in je ogen, gewoon via de huisstofdeeltjes binnenshuis, en de stofdeeltjes buitenshuis. Ook die bacteriën zijn geen probleem. Je mag dus je lensbakje met gewoon leidingwater schoonmaken. Ik doe het al zo'n dertig jaar zonder enig probleem.   Toegevoegd na 1 minuut:   Veel belangrijker is dat je de bewaarvloeistof regelmatig ververst. Wanneer je die te lang hergebruikt kunnen bacteriën of schimmels zich daarin vermenigvuldigen. Als dat gebeurt heb je dus niet meer te maken met de normale aantallen bacteriën die aan je handen en (mogelijk) in het leidingwater zitten, maar met een zichzelf tot enorme aantallen vermenigvuldigende bacteriecultuur. Daar is je immuunsysteem natuurlijk niet meer tegen bestand.  

De werknemer bij de opticien heeft gelijk. In het water zit een virus wat niet schadelijk is voor je lichaam/ mond o.i.d. maar wel voor de ogen. Wanneer je je lenzenbakje afspoelt met water zal dit virus aanwezig blijven. Een contactlens werkt vervolgens als een soort spons, dus die neemt dit virus in zich op, waar deze kan blijven zitten tot het in je oog komt. Bij het douchen word het water gelijk weggespoeld door de traanbuis, dus heeft het virus geen kans. Wanneer het in de lens zit, na het afspoelen van je bakje, heeft het alle tijd om je hoornvlies te penetreren (dat is wat deze doet). Wanneer dit gebeurd zul je blijvende schade hebben aan je oog (lees; matgeslagen hoornvlies) Gebruik voor alle benodigheden van de contactlenzen alleen de daarvoor aangewezen vloeistof, vervang de vloeistof elke dag!!! (want je gaat ook niet 2x afwassen in hetzelfde sop).

Er wordt aangeraden 1 maal per maand het lenzen bakje uit te koken. Het wassen met water is niet schadelijk voor je ogen zolang het lenzen bakje regelmatig uitgekookt wordt. Zeep mag zeker niet gebruikt worden vanwege de zeepresten. Hierna mag het bakje niet drooggemaakt worden met een doek. Het bakje moet van zelf opdrogen. Ons water is niet perfect maar zeker niet schadelijk voor de gezondheid als het met een bepaalde mate wordt gebruikt. Het lenzen bakje regelmatig vervangen zorgt ook voor minder risico.

Bronnen:
http://www.fuva.nl/blogs/informatie/de-gev...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100