Kun je allergisch zijn voor pure mascarpone?

Ik kreeg binnen een halfuur buikpijn en erge diaree van dit voor mij onbekende product dus ik vroeg het mij af.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat kan niet. Ten eerste kan je een allergie alleen hebben tegen een specifiek molecuul/ eiwit, of eventueel tegen een groep eiwitten die structureel erg op elkaar lijken. Mascarpone is niet één molecuul, maar een zeer complex geheel aan moleculen. Je kan op zich wel allergisch zijn voor een stof die in de mascarpone voorkomt, maar niet voor de mascarpone als geheel. Ten tweede kan je nooit een allergische reactie hebben tegen iets waar je nooit eerder mee in aanraking gekomen bent. Bij een eerste contact met een eiwit (het allergeen) worden bepaalde afweerstoffen (IgE antilichamen) aangemaakt. Dit proces wordt sensibilisatie genoemd; dit geeft in het geheel geen symptomen. Pas bij een tweede contact met het allergeen zorgen de IgE antilichamen voor een hevige afweerreactie; dit wordt de allergische reactie genoemd. Als je dus (zoals je vermeldt) nooit eerder mascarpone gegeten hebt is een allergische reactie uitgesloten. Het zou (in theorie) natuurlijk kunnen dat het gaat om een allergeen waar je al wel eerder mee in aanraking gekomen bent en dat toevallig ook in mascarpone zit. Daarbij springt alleen koemelkeiwit in mijn hoofd; dit lijkt me echter uitgesloten. Een koemelkeiwitallergie komt bij baby's wel voor (al is het een stuk zeldzamer dan internet doet vermoeden), maar naarmate je ouder wordt wordt de kans erop steeds kleiner. Bij kinderen ouder dan 1 jaar wordt al vrijwel nooit meer een nieuw ontstane koemelkeiwitallergie gevonden. Kinderen die dit wel hebben vanaf de babyleeftijd zijn er vrijwel zonder uitzondering in de pubertijd overheen gegroeid. Een koemelkeiwitallergie geeft overigens bij verrassend veel producten klachten, dus daar zou je vast van op de hoogte zijn. Andere allergenen kan ik zo niet bedenken, maar dat sluit ze natuurlijk niet uit. Dat betekent wel dat het om een zeldzaam allergeen zou gaan; anders was ik er echt wel van op de hoogte. Ook bijvoorbeeld een lactose-intollerantie lijkt me ook vrijwel uitgesloten; dat had ook bekend geweest. Al met al kan ik niet zo bedenken waar je klachten van kwamen (er bestaan nog veel meer oorzaken naast voedselovergevoeligheden!) maar (om terug te komen op je vraag) een allergie lijkt me uitgesloten, of op zijn minst zéér onwaarschijnlijk.

Mascarpone is niets meer dan een soort hangop van lichte room met een beetje wijnsteenzuur. Meer zit er niet in. Ben je niet allergisch voor zuivelproducten en heb je geen lactose- intoleratie, dan ben je het ook niet voor mascarpone. Wiijnsteenzuur is een E-nummer ( E334L) dat in veel producten zit zoals frisdrank, jam, snoep, suikerwerk en is een voedingszuur, antioxidant, conserveermiddel of smaakversterker. Het wordt gemaakt uit een bijproduct voor wijnproductie. Het lijkt me niet dat je hiervoor allergisch bent, of reageer je hierop bij frisdrank, jam enz? Ik denk niet dat die klachten van de mascarpone komen als je normaal melkprodukten kunt eten/drinken. Het zou alleen kunnen als de houdbaarheidsdatum ver overschreden is en er een ziekteverwekker in geslopen is. Dit ruik en proef je echter meestal en anders zie je het wel aan de mascarpone zelf, doordat er verkleuringen danwel schimmelsporen inzitten. Het kan dus ook aan iets anders liggen wat je gegeten hebt of gewoon een buikgriepje/kou o.i.d. wat niet vreemd is in deze tijd van het jaar ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100