Zijn anti-oxidanten nu gezond of gevaarlijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Simpel, ze zijn gezond. Ze zijn belangrijk in celprocessen, biochemie. Tijdens die stofwisselingsprocessen, zoals een molecuul bijvoorbeeld wordt omgezet tot een ander, kan een bijproduct ontstaan. dat noemen ze een zuurstof radicaal. Ik kan je er alles over vertellen, heb biochemie 1 en 2 gehad en gehaald. :) maar houd het voor nu even simpel en lekker duidelijk. oke, die zuurstof radicalen zijn slecht, omdat er een ongepaard elektron, schade aanricht als door een verwoestende werking. radicalen zijn een soort verkeerd afval product. Men denkt dat dit de oorzaak is van veroudering. Nu dan het antioxidant; deze neutraliseert het zuurstofradicaal. Het geeft een elektron weg, of sluit hem in zijn eigen structuur. het is allemaal te zien als een magneet met een pool, uit evenwicht. Dit herstellen anti-oxidanten. Ze zitten o.a in bladeren van planten. thee enz.

Antioxidanten in voeding zijn gezond, maar als voedingssupplement kunnen ze gevaarlijk zijn. Antioxidanten zijn er ook in pilvorm. Sommige van deze als antioxidanten verkochte stoffen kunnen kankerverwekkend zijn. Dat is gebleken bij grootschalig onderzoek naar de effecten van antioxidanten bij Amerikaanse mannen. Volgens voedingsonderzoeker Prof. Martijn Katan van de Vrije Universiteit Amsterdam zou de Voedsel- en warenautoriteit veel strenger moeten toezien op de ingrediënten van antioxidanten in pilvorm; "Als je kijkt hoe serieus we minuscule hoeveelheden kankerverwekkende stoffen in het milieu nemen, is het bizar dat dit soort producten gewoon verkocht mag worden." Voor meer informatie: zie bron

Bronnen:
http://omroep.vara.nl/Informatie-uit-de-ui...
http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-gezo...

Laten we beginnen met een kleine les chemie: in ons lichaam hebben we vrije radicalen. Dat zijn atomen of moleculen die zich nog niet gebonden hebben en nog vrij in ons lichaam rondzwerven. Ze kunnen zich nog ergens aan vastgrijpen: normaal is dat geen probleem en is het de normaalste zaak van de wereld, maar soms gaan ze verkeerde verbindingen aan die schadelijk zijn voor de mens. Het gevaar van vrije radicalen schuilt erin dat ze ervoor kunnen zorgen dat cellen zich verkeerd gaan opdelen, wat bijvoorbeeld kanker kan veroorzaken. Vrije radicalen zijn onvermijdelijk, je kan niets doen om te voorkomen dat je lichaam deze vrije radicalen vormt. Toch zijn er bepaalde soorten van vrije radicalen waar we wel iets aan zouden kunnen doen: door stress maken we meer vrije radicalen aan, vervuiling zorgt daar ook voor,… deze factoren kunnen we op zich wel aanpakken. Gevaarlijk dus, maar wat kan ik eraan doen? Onvermijdelijk en gevaarlijk, dat zijn vrije radicalen. Gelukkig kan je er iets aan doen: als je zorgt dat je via je voeding voldoende antioxidanten binnenkrijgt, neemt de kans dat vrije radicalen allerlei dingen in je lichaam zullen mispeuteren, af. Ons lichaam maakt zelf ook al antioxidanten aan, maar die hoeveelheid is niet voldoende om alle vrije radicalen te bestrijden die op een dag op ons af stormen. Bronnen vol antioxidanten Hoe kan je er nu voor zorgen dat je voldoende antioxidanten inneemt via je voeding? Hieronder volgt een lijstje met allerlei voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten. Het beste zijn de voedingsmiddelen die van nature uit rijk zijn aan deze stoffen omdat ons lichaam toevoegingen (zoals toegevoegde antioxidanten of vitaminen) moeilijker kan opnemen. Eet veel verse groenten en fruit, dat is niet alleen erg gezond, maar zorgt er ook voor dat je veel vitamine C binnenkrijgt en dat is dan weer een bron van antioxidanten. Ook volkorenbrood, peulvruchten en zilvervliesrijst voorzien je in je dagelijkse behoefte aan antioxidanten. Kortom, een gevarieerde en gezonde voeding vormt de belangrijkste bron van antioxidanten. Als je goed op je voeding let, heb je eigenlijk helemaal geen supplementen meer nodig.

Bronnen:
http://www.goedgezond.be/tag/antioxidanten/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100