Ik ben Dinsdag gestopt met roken, hoelang gaat het nu duren voor ik van de nicotine verslaving af ben ?

En wanneer is een moeilijk moment een gewoonte afleren of nicotine tekort?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gebruik veel vitamine C! Roken breek dit nl. af en je hersenen proberen dit weer aan te maken met afbreuk aan een ander stofje wat je tekort hebt dóór het roken wat maakt dat je weer behoefte krijgt aan roken. Drink veel water, zo reinig jij je lichaam sneller. Ik denk dat het niet zo lang duurt voordat nicotine uit je bloed is, een week of zo, merk je aan je slaapritme vaak. Lustloosheid/rusteloosheid of juist hyper actief. Sommigen zweten heel erg net zo lang totdat de nicotine weg is. Voor het grootste deel zal het psychisch zijn. Dapper hoor om te stoppen, succes er mee! Toegevoegd na 3 minuten: Vergeten je andere vraag te beantwoorden; Gewoonte afleren? Je weet zelf wanneer je behoefte het grootst was, vul dit moment met iets wat je plezeirig vindt om te doen! Zoek afleiding! En complimenteer je zelf dát je gestopt bent! Want dat is het zeker waard! Mijn bewondering heb je in ieder geval! Neem een glas water en de trek aan een sigaret zal afnemen.

Mijn vader had jaren later nog momenten dat hij zat te "tandakken"". Makkelijk zal het niet zijn. Veel sterkte en succes. Het is wel goed als je probeert iets anders bij de koffie lekker te vinden. B.v. even naar buiten, of een niet-dikmakend koekje. En ontdekken dat je nu veel meer lucht hebt en je dat goed bewust maken. Misschien langzaam opbouwend wat meer gaan wandelen of hardlopen.

Bronnen:
http://www.metrokenstoppen.nl/nicotine.htm

Van de lichamelijke verslaving ben je in een paar weken vanaf. Maar de geestelijke verslaving duurt veel langer. Wanneer je zenuwachtig bent of even moet wachten, de vaste tijden van het pafke etc. Ik ben er nu 2,5 jaar af en heb er geen moeite meer mee, maar zelfs nu heb ik nog wel eens die neiging.

Of je wel of niet verslaafd bent aan de nicotine verschilt van persoon tot persoon, maar zelfs in het ergste geval ben je daar lichamelijk gezien met een week of twee hooguit vanaf. Dan begint echter pas het echte 'afkicken' van de gewoonte, die vele malen hardnekkiger is, veel langer kan duren en geen kwestie is van 'effe uit je systeem zweten'. Het duurt minimal een jaar voor je niet meer af en toe trek krijgt in een sigaret, en sommige mensen blijven ergens die behoefte hun hele leven houden en er tegen vechten. Dat is afhankelijk van ZO veel factoren (en niet alleen je motivatie of wilskracht trouwens, maar ook wat roken voor je heeft betekent, welke associaties je hebt met rook en roken, wat je vaste rookmomenten waren etc) dat daar geen goede gemiddelden voor te geven zijn. Maar die nicotine, die stelt niet zo veel voor ; daar ben je zo van af, en als je echt bang bent voor de ontwenningsverschijnselen (die weinig meer voorstellen dan een griepje overigens) zijn er legio nicotinevervangende middelen in de handel om jezelf mee voor de gek te houden. Beter kun je proberen door die fase heen te komen nu je motivatie nog het hoogst is. Bedenk ook dat de grote drijvende kracht achter de antirook-lobby de maker / verkoper van juist DIE produkten is ! Dat is niet echt common knowledge, maar inmiddels ook niet meer helemaal onbekend.

De lichamelijke verslaving is niet zo lang, dit kan al binnen 72 uren. Dan moet je van de geestelijke verslaving en de gewoonte af komen en dat is het moeilijke gedeelte. Zelf ben ik 4 1/2 jaar geleden abrupt gestopt en vond het "gewoonte" gedeelte het moeilijkst.

Lichamelijk tot een dag of 10, maar de eerste paar dagen zijn het ergst... En die heb je al gehad. Daarna komt de "geestelijke" verslaving, zeg maar de momenten dat je eigenlijk moet denken "vroeger had ik nu gerookt". Hoe lang dat duurt, hangt er vanaf. Als je zelf graag wilt stoppen, is het enkele weken, als je gestopt bent vanwege de prijs, gezeur van anderen, de dokter, een zwangerschap, etc, dan kan het wel 100 jaar duren.

Het duurt ongeveer een jaar voordat de nicotine uit je huid is.

Na maximaal twee weken ben je van de lichamelijke nicotineverslaving af. Terecht wordt opgemerkt dat de gewoontevorming een heel andere zaak is. mensen hebben zich aangeleerd bij het roken van een sigaret te onspannen. Daarom gaan ze vaak weer roken als er een stresssituatie is. Dit heeft echter niets met nicotineverslaving te maken. Als gewoontedier zul je als mens je gedrag met zelfdicipline onder controle moeten houden. Situaties vermijden waarin je vroeger zou roken kan een grote hulp zijn. Het gebruik van nicotinekauwgom is zeer onhandig. Deze houdt de nicotine verslaving in stand en dat maakt het weer moeilijker om van sigaretten af te blijven. Dus stoppen en situaties die je in verleiding brengen vermijden. Dan ben je binnen twee weken klaar met de nicotineverslaving. Daarna hoef je alleen maar tegen je (rokende) schaduw te vechten. Dat kun je altijd winnen. Succes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100