Verlies je altijd vet bij een negatieve energiebalans?
Ik ben al een tijdje op dieet en ik creëer nu al een aantal maanden dagelijks een negatieve energiebalans (minder calorieën binnenkrijgen dan dat ik verbrand). De ene dag doe ik dit door wat minder te eten, en de andere dag beweeg ik iets meer (hardlopen). Mijn voornaamste doel met dit dieet is het verkrijgen van een platte buik (buikvet verbranden). Aan mijn gewicht hecht ik wat minder waarde. Desondanks ben ik in de afgelopen 3 maanden ruim 15 kilo afgevallen (ik weeg nu 62 kilo) en het belangrijkste is dat er ook aanzienlijk wat buikvet verbrand is. Nadat ik in de afgelopen dagen wat calorierijke maaltijden naar binnen heb gewerkt (pastagerechten waar veel koolhydraten in zitten), ging ik me afvragen of ik mijn dieet met dit soort maaltijden kon dwarsbomen. Als ik bijvoorbeeld pasta eet, is mijn totale calorie-inname van de hele dag bij lange na nog niet zoveel als mijn calorieverbruik van die dag, maar als ik savonds in de spiegel kijk, lijkt het alsof mijn buik wat 'molliger' is geworden, ook al ben ik die dag wel degelijk afgevallen. Kan het zo zijn dat je buikvet toe kan nemen, ondanks het feit dat je calorieverbruik hoger is dan de inname? Zou dit bijvoorbeeld door de koolhydraten kunnen komen (die worden omgezet in vet)? Of hallucineer ik dat iets dikkere buikje gewoon? Het werkt niet echt in het voordeel van het mentale gedeelte van het afvallen, dus als iemand me zou kunnen informeren/geruststellen zou dat fijn zijn.
Als jij normaal gezien redelijk laag in koolhydraten eet, en je eet ineens een koolhydraatrijke maaltijd, dan houd je tijdelijk extra vocht vast (mogelijk at je ook wat meer zout). Dit komt ook gedeeltelijk doordat je spieren de glycogeenvoorraad aanvullen.
Dit effect kun je voorkomen door gewoon elke dag wat meer koolhydraten te eten, dan heb je dit effect veel minder. Als je trouwens in de avond in de spiegel kijkt, kijk je naar een maag/darmstelsel dat vol zit met voedsel dat aan het verteren is, dan is het logisch dat dit iets meer naar voren staat.
http://authoritynutrition.com/23-studies-on-low-carb-and-low-fat-diets/
onderzoek 1: verschillen niet significant op de lange termijn. Ze werden helaas niet in het lab gehouden, waardoor je niet precies kunt zeggen of ze zich aan het dieet hebben gehouden, en er is ook een deel uitgevallen.
Bij onderzoek 4 zie ik het volgende staan: "Whether the very low carbohydrate diet will produce sustained weight loss and continued improvement in cardiovascular risk factors over longer periods of time remains to be determined; the gradual increase in carbohydrate consumption in the final 3 months of the study suggests that some degree of recidivism is likely in persons on this diet." Het was dus blijkbaar wat lastiger vol te houden, omdat ze weer meer koolhydraten gingen eten. Gewichtsverlies was wel iets hoger bij low-carb, maar ze hadden te weinig calcium en vezels. Ik heb niet de tijd om alle onderzoeken te lezen, maar als je doorklikt naar het originele onderzoek (sommige doen het niet meer) zijn de uiteindelijke conclusies niet zo enthousiast als het artikel het laat lijken.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC538279/
En dan doel ik vooral op veranderende vet verhoudingen van het lichaam.
The greater reduction in trunk fat was not merely due to the greater total fat loss, because the ratio of trunk fat/total fat was also significantly reduced
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.