Waarom mag een man die seks heeft (gehad) met een man geen bloeddonor worden?

Ik las vandaag in een foldertje van de bloedbank dat een man die seks heeft (gehad) met een man geen bloed mag geven.
Hoe zit dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Statistiek: meer risico op een SOA. Al zijn er natuurlijk wel meer risicogroepen (mogen swingers eigenlijk bloed geven?) en is het sowieso onzinnig om iedere man uit te sluiten die ooit eens seks met een man heeft gehad.

Omdat dat één van de factoren is die risico op onder andere hepatitis en aids vergroten. En de bloedbank mag nu eenmaal geen enkel risico nemen. Het gaat overigens als ik me goed herinner om de afgelopen 6 maanden tot 2 jaar, hangt een beetje af van de risicofactor. Hetzelfde geldt voor mensen die in Engeland zijn geweest (de afgelopen 10 jaar ofzo zelfs), prostituees, drugsgebruikers, mensen die recent naar de tandarts zijn geweest of een (kleine) operatie hebben gehad. Die mogen ook allemaal (tijdelijk) geen bloed geven.

Dat heeft te maken met het HIV-virus. Dit virus komt significant meer voor onder homo- en biseksuele mannen. De incubatietijd van dit virus is vrij lang, dus oncontroleerbaar op het moment van donatie. Dat is de reden dat het niet mogelijk is als man die seks heeft of had met een man om bloed te geven.

Dat zal met aids en hiv te maken hebben. Ze gaan er hier nog steeds vanuit dat alleen homo,s dat kunnen krijgen. Sterker nog, dat homo's het overbrengen en hetero's niet. Jaja, hoe kortzichtig toch.. Als je de getrouwde hetero mannen moet tellen...die sex hebben gehad met besmette heroine hoertjes...en dan wachten tot ze zo ziek zijn...(omdat ze dat spul nodig hebben)...zodat ze minder hoeven te betalen en OOK nog ZONDER condoom mogen....! Die mogen wel bloed geven. Snap je het nog? Ik ook niet maar zo zit het helaas in elkaar. Al word dat niet met zoveel woorden gezegd...anders discrimineren ze.... Groetjes Schuimpje.

Tijdens een van mijn lessen recht kwam ooit naar voren; wat je niet kunt controleren kun je niet verbieden. Men wil het natuurlijk liever niet (zie antwoorden) Maar ik denk (uitgaande van bovenstaande) dat je wel donor kunt worden, met de nadruk op kunt want je zou jezelf kunnen afvragen of je wanneer je tot de risicogroep behoort wel bloed wil geven (met het idee rond lopen dat je iemand hebt aangestoken)

De kans op mn. Hep C en HIV is dan groter dan gemiddeld en in een bepaalde fase van de ziekte is detectie van geinfecteerd bloed moeilijk en/of onbetrouwbaar. zodatl er dan toch sprake kan zijn van geinfecteerd bloed, ACHTERAF, als het dus te laat is. Om dit verhoogde risico uit te sluiten worden mannen die anaal contact hebben met elkaar, uitgesloten van donorschap. Dit moet je niet zien als discriminatie maar als een vorm van zorg(vuldigheid). Je zou zelf ook niet graag Hep C , HIV of andere SOA oplopen na een bloedtransfusie. Vandaar deze maatregel. Deze info en motivatie heb ik van het hoofd bloedbewerking van Sanquin, een goede vriend van mij en een betrouwbare informatiebron.

Tja, dat is een regel die is vastgesteld omdat men denkt datveel homosexuele mannen wisselende contacten hebben, waardoor de kans op hepatitis C of AIDS groter zou zijn... Ik vin het niet realistisch (hetero's met wisselende contacten zijn ook een bron van risico's, en homo's kunnen net zo goed een vaste relatie hebben...) Beter zou dus zijn om te selecteren op 'wisselende contacten"...

Hier een link naar de medische vragen lijst die elke donor voor elke bloedafname moet invullen. Na het invullen wordt de lijst met een medewerker van de bloedbank doorgenomen. Alles om risico op besmetting zo klein mogelijk te maken.

Bronnen:
http://www.sanquin.nl/sanquin-nl/sqn_donor...

Ondanks 't nuttige antwoord van bastanovum, is daar geen goede reden voor. Want je moet sowieso elke portie afgetapt bloed héél goed controleren op alle mogelijke voorkomende gevaarlijkheden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100