Is je gehoor minder gevoelig of zelf uitgeschakeld als je slaapt?

Blijven je oren gewoon werken zoals ze overdag doen of gaan ze in een 'slaapmodus'? Wordt dit bijvoorbeeld pas in werking gezet in een bepaalde slaapfase?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het gehoor is niet uitgeschakeld als je slaapt. Je wordt namelijk wakker van bijvoorbeeld de wekker, de deurbel, de hond. Je kunt zelfs wakker worden van vogels die buiten fluiten, maar na enige tijd slaap je daar doorheen, je hoort ze dus niet meer. Het lijkt er op, dat je tijdens het slapen een selectief gehoor hebt.

'S nachts treden er een aantal veranderingen op in het lichaam door het ontbreken van zonlicht en andere omliggende veranderingen. De biologische klok in het lichaam vervult bepaalde functies in een gezond lichaam wanneer er wijzigingen worden waargenomen. Er zijn veel receptoren in het lichaam op celmembranen. Ze bestaan ​​uit eiwitten en hun functie is om informatie van neurotransmitters te ontvangen. Deze informatie wordt gestuurd naar specifieke gedeelten van de hersenen. Bij zintuiglijke informatie is dat het pariëtale kwab. Dit kwab ontvangt de sensorische informatie van over het hele lichaam en reageert daarop wanneer het lichaam actief is. Tijdens de slaap worden de prikkels grotendeels genegeerd doordat er verschillende stoffen vrij komen in het brein. Het brein geregistreerd tijdens het slapen dus wel alles, van de geur van de lucht om je heen tot het snerpende geluid van je wekker, maar omdat dit niet wordt door gestuurd naar het frontale kwab, maak je dit niet bewust mee. Wanneer een of meerdere van de zintuigen een grote verandering waarnemen in de omgeving, zoals een wekker die af gaat, sterke brandgeur of meer licht, wordt het brein weer actief en wordt je wakker

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thalamus
http://www.worldofchemicals.com/253/chemis...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100