Ik heb een bmi van 20.7 dat leek me dus wel in orde maar mijn klding moet ik toch in maat M kopen. Iemand een verklaring?

Ik ben 1.68 en weeg 57

Weet jij het antwoord?

/2500

De maten S, M, l zeggen niets over je BMI. Die is prachtig. Maar de maat zegt iets over je lichaamsmaten. Je schouder en heupbreedte zijn onafhankelijk van je vetgehalte. De ene mens is breder in botstructuur dan de andere. Je kent de types met smalle schouders of brede schouders. Verkijk je niet op het belang van de maat. het gaat erom of je gezond en in verhouding bent.

Kleding is gemaakt voor ideale afmetingen. Ik ben vrij smal, maar heb in verhouding een brede rug en lange armen. Daarom moet ik blouses toch een of twee maten groter kopen dan bij mijn formaat zou passen. Anders zitten ze te strak en zijn de mouwen te kort. Jij hebt misschien een appel- of peerfiguur, en hebt daarom een maatje groter nodig. Het is niet standaard zo dat iemand met een bepaald BMI daarom een bepaalde kledingmaat zou moeten hebben.

Je lijkt te denken dat er iets mis is met een maat M. Je hebt een mooi, gezond BMI dus je bent niet te zwaar en niet te licht. En je hebt een gemiddelde maat. Medium, dus niet klein (S) en niet groot (L). Prima maat hoor. Maar daarbij: de maten S, M, L, XL etc. zijn nog grover dan de gewone confectiematen. Per merk kan het nogal uitmaken. Het is niet ongewoon dat een vrouw van sommige merken een S, van andere een XS en van weer andere een M draagt. Elastische shirtjes koop je soms kleiner omdat die toch wel meegeven, een klein vallende broek koop je juist een maat groter, een zomershirtje wil je wat nauwer je lichaam laten omsluiten dan een lekkere huistrui voor in de winter, etc. Ook de pasvorm kan ook nogal verschillen, en als je erg smal bent maar wel vrij lang, of vrij klein bent maar ook wat breder, dan kun je nog zo smal of nog zo klein zijn, maar kom je toch niet in een maat S. Ik ben vrij smal gebouwd, momenteel officieel net geen ondergewicht meer geloof ik, en wat broeken betreft zou ik qua tailleomvang maat 34 hebben en qua heupomvang 38. Misschien verbaast het sommigen als ze mij zien dat ik niet in een 36 kom, maar die krijg ik negen van de tien keer niet over mijn heupen. Ik heb laatst een paar leggings en een panty gekocht in maat 42/44: ik heb in verhouding vrij lange benen en grote voeten dus als ik een maat 38 koop, zijn ze te kort en zit de hiel ergens halverwege m'n voet. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb een winterjas in maat 176: mijn benen zijn vrij lang maar mijn bovenlijf wat korter en ik heb kleine borsten dus een kindermaatje past mij daar prima. Jij zult ook vast niet alleen kledingstukken van maat M hebben, maar van alles wat tussen de 36 en de 42 in zit, afhankelijk van de pasvorm, elasticiteit, het merk en het doel van het kledingstuk. Een shirt dat je ergens onder draagt mag strakker zitten, een vest misschien juist wat losser. Kijk vooral niet te veel naar het label in je kledingstukken maar beoordeel of het goed past en prettig zit. Die maten verschillen toch per fabrikant. De maat geeft je een prima indicatie van de grootte, maar het echte passen begint daarna pas. Als jij een hele leuke krap vallende trui past die niet mooi valt in maat M maar waarvan de L je prima zit, wat maakt jou dat nou uit? Bij een vrouw met wat minder vormen past soms een herenbroek beter, dan ga je toch ook niet moeilijk lopen doen met slecht zittende jeans omdat je per se iets van de damesafdeling gekocht wilt hebben?

Je BMI is dik in orde en ook je kledingmaat (Medium = gemiddeld en zou dus juist de meest optimale maat zijn ; dat S de 'beste' maat zou zijn is doorgeschoten commercie en beauty-industrie ; S is bedoeld voor mensen die kleiner zijn dan de gemiddelde lengte, L voor mensen die groter zijn dan de gemiddelde lengte, alle 3 bij een normale BMI). Mocht je het idee hebben dat ze toch wat aan de stevige kant bent, dan kan dat : je BMI bereken je over je totale gewicht, niet over je percentage vet. En vet is lichter dan spieren. Relatief meer vet dan spieren neemt dus meer ' plaats' in. Zou je veel vet verbranden in in plaats daarvan spieren opbouwen, dan zou je gewicht / BMI het zelfde blijven, maar je maat zou kunnen afnemen. En vice versa. Naast je BMI is dus ook je vetpercentage van belang ; dat moet niet te hoog zijn , maar zeker ook niet te laag. Afgaande op je gegevens is die echter ook prima in orde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100