Hoe maak ik aspartaam?

Ik hou mijn profielwerkstuk over zoetstoffen, aspartaam is een van de belangrijkste en meest bekende zoetstoffen dus dit komt nadrukkelijk naar voren, hierbij moet ik een experiment doen en mijn vraag was of ik zelf aspartaam kan maken en hoe? Ik vind tot nu toe niks op internet

Weet jij het antwoord?

/2500

Eiwitten worden gemaakt door aminozuren aan elkaar te koppelen. Een beetje eiwit bestaat uit honderden van deze aminozuren die ook nog eens in een specifieke 3D-structuur zijn gevouwen. Aspartaam wordt gemaakt door twee van deze aminozuren aan elkaar te koppelen: asparaginezuur en fenylalanine. Asparaginezuur zit van nature in bijvoorbeeld spruitjes, fenylalanine zit in pinda’s.

Aspartaam is chemisch gezien een nogal gecompliceerde verbinding. Deze stof zelf maken dat gaat niet. Hiervoor heb je een goed geoutilleerd laboratorium nodig en moet je ervaring hebben in de chemie en chemische technologie. De uiteindelijke reactie is de synthese van asparginezuur met fosforoxochloride tot carbonzuuranhydride die met (S)-Phenylalaninmethylester omgezet wordt in aspartaam.

Bronnen:
http://de.wikipedia.org/wiki/Aspartam#Herstellung
http://nl.wikipedia.org/wiki/Asparaginezuur
http://nl.wikipedia.org/wiki/Carbonzuuranhydride

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100