Kan je nog donor zijn als je besmet bent met 'onschuldige' maar permanente virussen?

Kan je nog donor zijn als je bijv. Herpes hebt? Dit virus trekt zich terug in een zenuwknoop en kan zorgen voor nieuwe aanvallen. Het wordt vaak gezien als een 'onschuldige' aandoening, maar je komt er nooit meer vanaf. Kan je dan nog wel donor zijn of bestaat er een risico om de ontvanger van een van je organen te besmetten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voordat je echt bloeddonor bent, wordt je bloed eerst onderzocht op een aantal bloedoverdraagbare ziekten. Veel informatie daarover vind je op http://www.hoedoe.nl/lichaam-geest/lichaam/hoe-word-ik-bloeddonor Hoewel het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het herpesvirus die in het bloed kunnen worden aangetoond, wordt het herpesvirus niet via bloed verspreid. Dus herpes is geen belemmering om bloeddonor te zijn.

Ik heb laatst een brief thuis gekregen met de vraag of ik donor wilde worden. Er stond nadrukkelijk in geschreven dat IEDEREEN (dun,dik,gezond,ongezond etc..) donor kon worden. Misschien zijn er nog als je bepaalde ziektes hebt ledematen/organen etc die je wel verantwoord kan afstaan. Of misschien wegen ze het 'doodgaan als je niet snel een nieuw hart krijgt' af tegen 'organen met herpes' en is diegene dan wel heel blij met herpes omdat het zijn/haar leven gered heeft!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100