Wanneer geheimhoudplicht doorbreken zorg?

Ik sta voor een dilemma, een cliënt van mijn dagbesteding heeft mij in vertrouwen verteld dat zij zichzelf gesneden heeft. Uiteraard heb ik gecontroleerd of de wond behandeld moet worden. Zij heeft mij verzocht dit niet door te vertellen. Ik weet nu niet goed hoe ik moet bepalen of ik dit wel of niet moet vertellen aan haar persoonlijk begeleider. Ik beschadig op deze manier haar vertrouwen in mij en ze kan juist iemand gebruiken die ze vertrouwt. Maar daarnaast is het gevaarlijk voor haar gezondheid en speler er uiteraard meer dingen waardoor zij in deze situatie is geraakt.

Iemand tips?

Toegevoegd na 29 minuten:
Zijn er ergens richtlijnen over geheimhoudplicht in de zorg? Deze lijken mij anders dan de medische zorg?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In principe zijn jullie met een heel team bij de behandeling van betreffende cliënt betrokken. Als begeleider van de dagbesteding ben je onderdeel van dat team. Zaken die relevant zijn voor de behandeling/zorg voor de cliënt kun je onderling uitwisselen als dat relevant is voor die behandeling/zorg. De geheimhoudingsplicht houdt in dat je geen informatie mag doorbrieven naar derden die niet direct bij de patiënt betrokken zijn. Als in een psychiatrische instelling een patiënt zichzelf verwondt, zal de verpleegkundige dit ook niet achterhouden voor de psychiater. In dit geval zou ik het met je cliënt bespreken dat dit wel belangrijke dingen zijn om ook met andere hulpverleners te bespreken. Je kunt haar vragen of ze dit zelf wil doen, en dat jij het anders zal doen. Ik zou hier heel open over zijn, zodat je én haar vertrouwen blijft houden, maar ook je eigen grenzen bewaakt. Bovendien is jouw cliënt er niet bij gebaat dat ze jouw als enige vertrouwenspersoon kan zien. Dat zou kunnen inhouden dat jij wellicht in de toekomst haar begeleiding moet geven bij zaken waar jij niet voor gekwalificeerd bent, omdat jij de enige bent die ze vertrouwt. Ze zal ook moeten leren andere zorgverleners te vertrouwen.

Je plicht tot geheimhouding hangt mede af van de vraag of jij hier beroepsmatig tot geheimhouding van vertrouwelijke mededelingen verplicht bent. In dit geval lijkt het me los van een eventueel beroepsgeheim beter om toch de persoonlijk begeleider in te lichten, waarbij je uiteraard kunt aangeven dat de cliënt jou dit in vertrouwen heeft verteld. Het belang van de cliënt is meer gediend bij deskundige hulp dan door het niet doorgeven van zulke belangrijke informatie. Met de begeleider kun je afstemmen hoe de cliënt te vertellen dat zoiets ernstigs niet geheim kon blijven. Met de verwondingen brengt deze cliënt zichzelf al schade genoeg aan.

Ik heb niet echt een scenario of draaiboek voor je maar je zou er eens over kunnen denken of het niet mogelijk is om het voor elkaar te krijgen dat iemand anders het ontdekt. Creeër een situatie waarin dat mogelijk is zonder je eigen geweten tekort te doen. Of je geheimhoudingsplicht, 't is maar net wat je zelf prefereert. Overigens kun je (tegenwoordig) in de zorg (en waar niet) maar één fout maken en dat is je niet aan de procedure houden. Als er dan toch iets fout gaat dan ligt dat aan de procedure en niet aan jou. "Eerst de regels en daarna (maar liever niet) gezond verstand" is het motto..... jammer.

Ik heb geleerd dat de geheimhoudingsplicht niet geldt ten overstaan van de patiënt zelf en zijn/haar medebehandelaars (je moet immers ook een overdracht doen om zorg te waarborgen). Wanneer het de zorg ten goede komt mag je andere mensen inschakelen (of als je in elk geval de intentie hebt de zorg ten goede te komen) De website van CZ bekrachtigt dit. Bedenk voor jezelf ook wat zij tekort krijgt als je geen andere hulp inroept. Probeer haar ervan te overtuigen dat wanneer haar persoonlijk begeleider het weet, dat deze haar beter kan helpen. Juist nu heeft ze mensen nodig die ze vertrouwen kan, maar daarbij hoort ook zeker de persoonlijk begeleider. Wees je ervan bewust dat, wanneer het mogelijk nogmaals gebeurt (of erger), en jij wist ervan, je je dan bijzonder schuldig kunt voelen. Ze heeft een luisterend oor nodig, en mogelijk meer. Wie kan haar hierin beter begeleiden dan een persoonlijk begeleider, die haar (waarschijnlijk) al langer begeleidt en haar goed kent?

Bronnen:
http://www.cz.nl/zorgadvies/patientenrecht...

Je zou omdat je twijfels hebt over je geheimhoudingsplicht of dit daar onder valt of juist niet. Contact kunnen opnemen met jouw leidinggevende. Vertel hem/haar dan dat een cliënt jou in vertrouwen iets verteld heeft waarvan jij denk dat de persoonlijke begeleider het moet weten. En leg daarbij uit, dat je niet goed weet wat je met de situatie aan moet en dat je bang bent om het vertrouwen van de cliënt te beschamen, maar dat je uiteindelijk ook het beste voor de cliënt wilt. Jouw leidinggevende zal je kunnen adviseren wat je wel en niet kan doen, en op dat moment is het ook niet meer jouw verantwoording meer. Zelf op eigen houtje naar die persoonlijke begeleider toestappen zou ik niet doen. Voor hetzelfde geld kost het jou je baan, dan kan jij je beter indekken door advies te vragen aan je baas.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100