Mijn buurvrouw is ernstig aan het verslonzen. Hoe kan ik haar wat meer activeren?

Mijn buurvrouw is 79 jaar. Zij is altijd een slons geweest wat het huishouden betreft maar nu doet ze zelf helemaal niets meer in huis en daarbuiten ook niet. Een familielid komt sinds kort om de 14 dagen een uurtje of 2 schoonmaken maar kan in die tijd natuurlijk niet het hele huis bijhouden. Ik heb een paar keer aangeboden om ook wat voor haar te doen maar meer hulp vind mijn buurvrouw niet nodig. Mijn buurvrouw doet voor de rest ook niets anders dan lezen, telefoneren en tv kijken en komt de laatste tijd nog maar weinig buiten. Het interesseert haar helemaal niet hoe het huis eruit ziet maar ondertussen is alles vies en in het huis hangt constant een weeïge lucht. Sommige dingen in huis daar kun je je naam op schrijven van het stof want daar komt het familielid ook (nog) niet aan toe. Ik word er soms gewoon misselijk van. Koken doet ze ook al jaren niet meer zelf. Ze neemt altijd kant en klaar maaltijden van de groentewinkel die ik voor haar meeneem of ze laat wat bezorgen en de was doet ze ook de deur uit. want ze heeft geen wasmachine. Ze krijgt ook allerlei lichamelijke klachten die volgens mij mede veroorzaakt worden doordat ze niets doet. Ik kan haar maar niet overtuigen dat het beter is om wat meer in beweging te komen. Hoe kan ik haar motiveren?

Toegevoegd na 2 minuten:
Nog even voor de duidelijkheid: Ik vraag dit omdat het beter is voor haarzelf. Hoe zij haar dag indeelt etc. moet zij uiteraard zelf weten.
Overigens wil ze ook geen hulp van thuiszorg (als ze dat al zou kunnen krijgen).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit zijn altijd lastige situatie's, vaak hebben de mensen moeite om hulp te aanvaarden omdat ze het moeilijk kunnen accepteren dat ze het zelf niet meer kunnen. Ook vaak willen ze andere mensen niet belasten. Misschien kun je eens gaan praten met haar familielid en je zorgen uitspreken, en zo samen tot een oplossing komen. Je kunt als je dat zelf wilt ook haar voorstellen om eens bij je te komen eten. En er achter komen via een gesprek wat ze leuk vind. Of een keer samen kaarten voorstellen? Is er een bejaardencentrum in de buurt? Daar kunnen de ouderen ook heen om elkaar te ontmoeten en om samen koffie te drinken en/of spelletjes te doen. Dan komt ze er eens uit. Ik zou zelf wel proberen om het onderwerp thuiszorg aan te snijden en haar te overtuigen dat dit nodig is en helemaal niet erg is. Het huis is dan schoon en ze heeft regelmatig een praatje.

Zolang er een familielid is die af en toe komt, is er enig toezicht op de buurvrouw. Verder kan je niets doen. Zou helemaal niemand naar haar omkijken en het huis echt vervuilt, dan kan je de GGD inschakelen. Maar nu niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100