Hoe noem je het als je een combinatie hebt van dyslectie & dyscalculie?

ik kende iemand die dat had, die soms dingen zei als: "die paars is 5" is hier een aparte term voor, als je cijfers en letters moeilijk uit kaar houden kan dat ook zonder dyslectie of dyscalculie, maar is daar dan een aparte term voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zoals je het hier vertelt lijkt het me een algemene storing in de informatieverwerking. Ik denk dat dat weinig te maken heeft met dyslectie en dyscalculie. Dyslectie heeft te maken met het niet ontstaan van een duidelijk woordbeeld op papier. Daardoor lijken letters vreemd door elkaar te staan en is schrijven ook erg moeilijk omdat je niet weet in welke volgorde de letters zouden moeten staan. Dyscalculie heeft te maken met een gebrek aan cijfermatig inzicht. Ook hier kan het verkeerd lezen en schrijven van cijfers meespelen, maar veel lastiger is dat voor ons geautomatiseerde berekeningen (8+3=11 bv) niet geautomatiseerd zijn. Als rekenen onder de 20 al moeizaam gaat is boven de 20 helemaal lastig en houdt de rest van rekenen en wiskunde dus al gauw op. Als je dingen zegt als : "Die paars is 5" dan denk ik dat je dat niet doet omdat je het woord paars niet goed kunt lezen of dat je 2+3= 5 niet kunt uitrekenen, maar omdat je de informatie die je via ogen en oren binnenkrijgt niet op de juiste manier verwerkt.

dyslexie en dysfasie samen spreekt men van dysfasie

Bronnen:
http://www.sprankel.be/index.php?option=co...

Als je kleuren echt als cijfers ziet of omgekeerd, heet dat synthesie. Het is een vrij zeldzame eigenschap. Een beroemde mens met synthesie is Daniel Tammet, die door de combinatie van fixatie op getallen en synthesie een rekenwonder is. Lees zijn mooie boek 'Born on a blue day.'

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Synesthesie_(zintuig)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100