Is (wifi-)straling gevaarlijk?

kan iemand mij uitleggen wat de gevaren zijn van WiFI en Bluetooth, in welke mate kan dit gevaarlijk zijn voor onze gezondheid en waarom ?

Mvg,

Karel8158

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wifi-straling is net als bluetooth elektromagnetische straling. Er is veel onderzoek gedaan naar de mogelijke schadelijke effecten daarvan en er is geen bewijs gevonden van schadelijke effecten. Dat wil niet zeggen dat die er niet zijn. Als je bang bent voor schadelijke effecten van elektromagnetische straling, moet je als eerste je gsm de deur uit doen. De hoeveelheid straling van een gsm is vele (duizenden) malen groter dan van alle andere stralingsbronnen. Bovendien gebruik je het apparaat altijd zeer dicht tegen je lichaam. Ook kosmische straling kan een bijzonder gevaar opleveren vanwege de hoge energie van deze straling. Helaas kun je je daar vrijwel niet tegen beschermen.

Dat weten pas ver in de toekomst

WiFi is nog altijd te kraken, maar welke beveiliging niet?! De vraag die je je beter kunt stellen is welk risico loop je wanneer je verbinding gekraakt is, welke data gaat hier dan mogelijk verloren en wat kunnen hier de gevolgen van zijn. Wanneer het alleen tbv wat simpel internetten is kan het geen kwaad. Volgens de wet is het niet toegestaan om via een internet verbinding die niet van jou is te internetten, dus hierop kun je ze altijd pakken. Het nadeel is dat je er moeilijk achter komt wie het is geweest.

Bluetooth en WiFi gebruiken simpele radiofrequenties. Afgezien van het soort microgolven dat in je magnetron zit (en daar tegenwoordig overigens écht niet uit kan) zijn negatieve gezondheidseffecten van normale hoeveelheden radiogolven nooit aangetoond. Terwijl er wel veel onderzoek naar gedaan is, vooral naar de claim dat deze golven kanker zouden veroorzaken. (Overigens: hierbij vallen het wonen naast zendmasten, het hebben van WiFi in huis, het gebruiken van Bluetooth etc. gewoon onder het kopje 'normale hoeveelheden radiogolven'.)

Golflengten in het gigahertzbereik warmen bij bundeling en/of hoge vermogens lokaal oa lichaamsdelen op. Recentelijk is alle UKG apparatuur bij fysiotherapueten in de ban gedaan. Het is naief te denken dat radiogolven in dit bereik totaal geen invloed hebben, bij "hotspots" kunnen dus wel degelijk lichaamcellen verhit worden en dat kan intrisiek gevaar opleveren. Het is een hele hetze geweest of radiogolven nu wel gevaarlijk zijn of niet. Ik denk dat je kunt stellen dat deze radiogolven onder ongunstige omstandigheden niet ongevaarlijk zijn. daarbij speelt de dosis een grote rol. Met een zendvermogen in het milliwattbereik, genoeg voor wifi is de brandenden zon op je hoofd gevaarlijker dan een dergelijke zender. Een lekkende oude magnetron kan echter (vooral) oogletsel ed. veroorzaken. De straling kan er soms toch uitkomen en daarom zijn er stralingsmeters om dat te checken. Het zijn echter nimmer ioniserende stralen als Rontgen, alpha, beta of gammastralen. Die zijn alleen in een alarp protocol (As Less As Reasonable Possible) aanvaardbaar in oa de medische wereld. Maar dat is geheel andere koffie. Het geeft echter te denken dat leidinggevenden niet graag bij zenders van hun bedrijf wonen.......

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100