Werkt inname van vitamine d3 (cholecalciferol) verhogend voor je cholesterolgehalte?
Ik kreeg door de dermatoloog "Vitamine d (ergocalciferol)" voorgeschreven, maar kreeg cholecalciferol (d3) van de apotheek. Toen ik vroeg wat d3 betekende zei het meisje dat dat niet belangrijk is. Thuis heb ik het natuurlijk nagezocht. Vitamine d2 is ergocalciferol en d3 is cholecalciferol. D3 schijnt 3-10 keer beter te werken dan d2. Nu weet ik niet meer of de voorgeschreven dosering wel klopt. Bij navraag bij de dermatoloog verwijst hij me door naar de apotheek. De apotheek zei dat ze het uit moesten zoeken, dat dat veel werk is en dat ze me terug zouden bellen. Natuurlijk niet gebeurd. Wie kan hier iets over zeggen?
Nog iets: d3 is van dierlijk materiaal gemaakt en d2 van plantaardig materiaal. Vitamine d is in water oplosbaar vet. Ik heb een verhoogd cholesterolgehalte waar ik (nog) geen medicijnen voor hoef te hebben, maar dat ik via een ander voedselpatroon kan proberen te verlagen. Dat gaat natuurlijk niet zo snel. Gaat mijn cholesterolgehalte nu weer omhoog door de cholecalciferol (d3)? Ik heb een behoorlijke dosis voorgeschreven gekregen en daar zit ik helemaal niet op te wachten! Lijkt me zelfs gevaarlijk voor mensen met een zwaarder verhoogd cholesterolgehalte. Ik kan het antwoord zelf niet vinden en ben een leek op dit gebied. Wie weet dit?
Er zijn bevolkingsgroepen die prima leven op een hoog percentage koolhydraten zonder dik te worden, omdat ze actief zijn.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ketogenesis
Verzadigd dierlijk vet (van goeie bronnen) is het beste wat je kan eten om je cholesterol op een goed niveau te krijgen.
(rauwe) boeren melk en kaas, echte roomboter, niervet, ei, spek, enzovoorts. Ik ken persoonlijk mensen die van slechte waardes naar goeie waardes zijn gegaan op zo'n voedingspatroon,
via forums ken ik mensen die klachten hadden en extremer gaan en artsen versteld doen staan dat ze (veel) roomboter eten en zeer goeie waardes hebben gekregen. ps. ze vallen nog af ook. (als ze overgewicht hadden) http://www.voedingisgezondheid.nl/Cholesterol_gezonde_vetten.html
Ik bedoel daar mee dat het voor velen raar overkomt, omdat de onwaarheden over vet zo diep zitten. Overigens zitten er grote verschillen in vetten.
De vetten in koekjes zijn vaak plantaardige onverzadigde vetten die door verhitten deels omgezet zijn in transvetten. (dat wil je juist weer niet binnen krijgen)
(het gaat natuurlijk in combi met het weglaten van troep) Wat voeding betreft zijn er geen verschillen, alleen slecht werkende organen, waardoor goeie voeding (nog) niet werkt.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.