wat is het spul wat de oogarts in je oog druppelt voordat hij of zij een oogonderzoek bij je doet?~??

De oogarts druppelde een paar druppels in mijn oog waardoor ik heel wazig zag. Gelukkig hoefde ik niet auto te rijden. Want pas na 3 uren kon ik weer normaal zien. Wat is dat voor een spul...ik was best best een paniek tijdens die drie uren

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is van oorsprong atropine (gewonnen uit de plant atropa belladonna, of kortweg belladonna). Vroeger ook wel gebruikt door vrouwen om er grote aantrekkelijk pupillen van te krijgen. Vandaar de naam, mooie vrouw. Deze stof verlamt de kringspier van je pupil, waardoor die maximaal groot wordt. Daardoor kan de oogarts (uiteraard) beter in je oog kijken. Tegenwoordig is het een chemisch derivaat hiervan. Het duurt, zoals je gemerkt hebt, een aantal uren voor de stof weer is afgebroken.

Het kan een verdovende vloeistof zijn om alleen pijn te voorkomen, maar het kan ook een contrastvloeistof zijn om te kunnen zien of er beschadigingen ergens in/op je oog zitten. Toegevoegd na 1 minuut: Normaal gesproken krijg je wel uitleg over hetgeen er gebeuren gaat en de gevolgen, waardoor je je minder zorgen hoeft te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100