Hoe beweegbaar is een fibroadenoom?

Hoe beweegbaar is een fibroadenoom? Wordt met beweegbaar bedoeld dat je er over heen kunt rollen, de huid erover kunt bewegen? Dus dat ie wel een beetje vastzit? of kun je hem doorgaans door je borst heen bewegen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een fibroadenoom is het meest voorkomende goedaardige ‘knobbeltje’ in de borst. Het is een gladde, ronde of ovale knobbel die meebeweegt met het borstweefsel. Het bevindt zich vaak in de buurt van de tepel. De grootte varieert van een halve tot vijf centimeter. Over het algemeen wordt een fibroadenoom echter niet veel groter dan 2 à 3 centimeter. Het is opgebouwd uit klier- en bindweefsel en voelt aan alsof het van rubber is. Wanneer het knobbeltje tussen twee vingers wordt vastgehouden, kan het heen en weer worden bewogen. Het zit dus niet vast aan de huid of aan een diepere laag van de borst.

Bronnen:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseact...
https://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Zoek-o...

Je kunt hem niet door je hele borst heen bewegen, maar wel echt vastpakken en een beetje heen en weer bewegen. Of hij schiet juist weg als je hem probeert tussen duim en wijsvinger te pakken. Je kunt hem vaak wat 'rollen' inderdaad. Een beetje vergelijkbaar met een gezwollen lymfeklier, die kun je ook een beetje vastpakken en licht heen en weer bewegen. Bij een fibroadenoom kun je vaak ook de huid boven het knobbeltje er overheen schuiven of 'rollen', terwijl de kans op een kwaadaardig gezwel juist groter is als de huid boven het knobbeltje gerimpeld of ingetrokken is en vast lijkt te zitten aan het knobbeltje. Ze noemen het 'beweegbaar' omdat dit een belangrijke aanleiding is om te veronderstellen dat het een fibroadenoom of ander goedaardig knobbeltje is. Een kwaadaardig knobbeltje zit vaak echt vermengd met het weefsel, heeft geen duidelijke grens zoals een fibroadenoom of cyste dit meestal juist wél heeft. In die zin voel je bij zo'n bindweefselknobbeltje dat hij 'los' ligt van de ondergrond. Vaak is het een mooi, min of meer rond knobbeltje, in tegenstelling tot kankergezwellen. Zie onderstaande afbeelding ter verduidelijking: de goedaardige knobbeltjes zijn meestal duidelijk begrensd, je kunt goed voelen waar het knobbeltje begint en eindigt en ze zitten niet vast aan het borstweefsel. Een kwaadaardig knobbeltje zit vaak echt ín het borstweefsel, waardoor je ook niet goed kunt voelen waar het begint en eindigt. En zit dus ook vaker wat aan de huid vast.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100