Kan je jezelf laten platspuiten tijdens vliegen?

Ik heb sinds 2007 ineens vliegangst.

Voorheen heb ik 2x gevlogen (2x retour)
1x naar Creta en 1x naar Tanzania beide keren zonder problemen.
Alleen het landen heb ik altijd akelig gevonden.

In 2007 ben ik naar Egypte gevlogen de heenreis zonder problemen.
De terugreis was echt niet grappig.
Steeds het gevoel gehad dat het vliegtuig naar beneden donderde, akelig gevoel in mijn maag (zoals een achtbaan wanneer je stijl naar benden gaat)

Sinds die vlucht ben ik her helemaal klaar mee.

Ik heb daarna nog een keer een helikoptervlucht gedaan (kwartiertje boven de stad) en een ballonvaart en in 2012 met het vliegtuig naar Londen. Alle 3 is me niet goed bevallen, ik had zo iets van, ik blijf het gewoon proberen.

Maar de terug vlucht vanuit Londen heb ik mooi laten vallen en ik ben met de boot naar Frankrijk gegaan en vandaar de trein.

Ik besef dat ik mezelf hierdoor een beperking opleg maar die vlucht naar Londen was ook een afgang. Ik heb de halve vlucht zitten janken en hyperventileren, vast zitten knijpen in de stoel, ik leek wel een klein kind.
Lekker ook voor de mede pasagiers...

Kan je je niet laten platspuiten tijdens de vlucht? Wat ik niet weet deert me ook niet...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat in de volksmond "platspuiten" heet, is iets wat in het ziekenhuis gebeurt bij bijvoorbeeld agressieve psychotische mensen. Er worden dan snelwerkende antipsychotica en eventueel kalmeringsmiddelen toegediend. Dat wil jij echt niet. Wat natuurlijk wél kan, is een middel gebruiken tegen angst. Gewoon een tabletje, de huisarts kan dat voorschrijven. Dat gaat om middelen die rustgevend, angstdempend en slaapbevorderend werken. Een middel dat eventueel bij vliegangst gebruikt kan worden is vooral rustgevend en angstdempend, maar je kunt er wel wat suf van worden. Tijdens een lange vlucht zul je daarom ook gemakkelijker kunnen slapen. Als je vaak vliegt, kun je beter iets aan je vliegangst doen. Specifieke fobieën zijn over het algemeen de best behandelbare psychologische stoornissen. Er zijn vaak maar een paar (6-8) sessies voor nodig. Er bestaan cursussen, maar je kunt je natuurlijk ook laten verwijzen naar een eerstelijnspsycholoog. Mijn persoonlijke mening is dat als iemand erg weinig vliegt (zeg een keer per tien jaar) je net zo goed gewoon een pilletje kunt nemen in plaats van tijd en moeite te investeren in de behandeling van de angst. Maar goed, dat is puur mijn mening natuurlijk. Het nemen van zo'n kalmeringstablet kan trouwens ook op de lange termijn helpen en zo meer doen dan alleen het symptoom bestrijden: als je eenmaal de ervaring hebt van het vliegen zonder angst en paniek, is de kans heel groot dat de angst alleen daardoor al afneemt.

Platspuiten niet, maar als je echt iets aan je vliegangst wil doen, moet je bij de stichting Valk zijn. Dat is niet goedkoop, en ook niet gemakkelijk, maar daar word je wel het beste geholpen,in een intensief traject met psychologen, en ook piloten en dergelijke worden hierbij betrokken.

Bronnen:
http://www.valk.org

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100